Nordmenn liker å bekrefte egne fordommer

Når jeg en sjelden gang kjeder meg, er en av mine favorittaktiviteter å lese norske satirenettsteder. Ikke for artiklene – de er som oftest enten meget tamme eller så overdrevne at jeg ikke klarer å le av dem. Jeg finner ikke humoren, rett og slett. Humoren på disse nettstedene ligger for meg under artiklene.

Enkelte har trolig gjettet seg fram til at jeg snakker om kommentarfeltene.

Etter 22. juli 2011 ble det en ny nasjonalsport å lese kommentarfelter og gjøre én av to ting: fortvile over kunnskapsløshet og fordommer, eller si seg høylytt enige og applaudere dem som turte å si sannheten. Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri helt har skjønt det siste poenget – de fleste meninger folk har i Norge, har lov å komme fram i lyset. I de fleste sammenhenger er det ikke lenger et faux pas å ha sterke meninger om innvandring, EU eller andre saker. Og, vel – de fleste har vel lest et kommentarfelt på VG, E24, Aftenposten eller andre nettsteder. Særlig når temaet er kontroversielt går diskusjonen stort sett kun i én retning, og representanter for «establissementet» havner i mindretall.

Avsnittet overfor ble i stor grad en digresjon. Nå skal jeg komme til poenget. Gå inn på et norsk satirested, her er noen forslag:

http://heltnormalt.no/nasjonensoye/

http://www.5080.no/

http://opplysningskontoret.org/

Finn fram til den første saken som parodierer et kontroversielt tema. Les kommentarfeltet. Sjansen er stor for at du finner slikt som dette, fra saken «EU-direktiv tvinger nordmenn til å halvere bruk av fyrverkeri på nyttårsaften»:

Kommentarfeltidioti 1

(Ettersom det er et kommentarfelt som går direkte fra Facebook, har jeg valgt å sladde navn, bilder og annen profilinformasjon. Det eneste som blir stående er det idiotiske budskapet.)

Eller skal jeg ta et eksempel fra saken «NRK tar «Grevinnen og hovmesteren» av skjermen i 2014» Tydeligvis vekker ingenting like sterke følelser som tanken på å fjerne en femti år gammel sketsj på atten minutter fra sendeplanen:

Kommentarfeltidioti 2

(Faktisk rimelig fornøyd med dette skjermbildet. Legg merke til fornuftens stemme i nest nederste kommentar, som blir behørig ignorert.)

Når man leser en nyhetssak, særlig på et nettsted man ikke har lest før, bør man forholde seg til tre grunnleggende spørsmål.

  1. Er saken skrevet på et journalistisk språk?
  2. Er saken for god til å være sann?
  3. Er saken publisert i andre nyhetsmedier?

Er svaret på noen av disse tre nei, bør saken tas med en stor klype salt (i hvert fall inntil svaret på spørsmål 3 er ja).

Greit nok. Kanskje ikke alle nordmenn kjenner til disse huskereglene, og kan være litt kjappe i avtrekkeren. Men la oss sammenligne med et annet kommentarfelt. Saken i dette tilfellet heter «(Tone Damli) Får ti millioner av Se og Hør for å rekonstruere unnfangelsen»:

Kommentarfeltidioti 3

(Hører dere gresshoppene?)

Over til noe annet. Har noen av dine Facebookvenner noen gang delt en sak fra et nettsted som heter fyret.nu? Tror disse menneskene oppriktig på denne nyheten de har delt?

Bare for ordens skyld, her er en liste over nyheter fra fyret.nu:

Kommentarfeltidioti 4

Oppdatering: to av disse sakene er sanne. Det er den med 50 000 hjemløse krigsveteraner i USA, og jeg forstår ikke helt hvorfor de har publisert den saken ettersom det ikke passer deres agenda. I tillegg er saken om «rasistisk godteri» noenlunde sann. Resten kan du google. Fyret.nu og lignende nettsteder er de eneste som skriver om dette. Oftest ikke lignende nettsteder engang – ofte er Fyret de eneste som dikter dem opp. Jeg bruker ordet «dikter» fordi det ofte er den fulle og hele sannhet: Fyret.nu finner opp disse historiene fra ingenting. «Snart flere muslimer enn kristne i England»? Alt som skal til for å finne ut om dette er sant eller ikke er et lite Wikipedia-søk. I England i dag er det 31,5 millioner kristne mot 2,66 millioner muslimer – altså tolv kristne for hver muslim. Dette etter et halvt århundre med muslimsk innvandring. Legg til 13 millioner som ikke har noen tro, hvorav de fleste ville valgt kristendommen om de måtte velge side. Forøvrig: ofte står kilder for disse sakene under artikkelen. Daily Mail er ikke en troverdig kilde!

Så hvorfor tror folk på disse historiene?

Jeg tror ganske enkelt mange liker å bekrefte sine egne fordommer. Jeg har mine fordommer jeg også, og er ofte litt for glad i å sette mennesker i bås. Dog er mine fordommer som oftest rettet mot andre grupper enn mannen i gata sine. Og ja, jeg har ofte falt for historier som tilsynelatende bekrefter mine fordommer. Det er jeg neppe alene om å gjøre.

Satiresaker om kontroversielle temaer går folk fem på, og kommenterer i raseri.

Satiresaker om ukontroversielle temaer får være i fred, eller blir ledd av.

Folk tar saker fra fyret.nu for god fisk, enda alt som skal til for å finne ut at de er rent og skjært oppspinn, er en liten faktasjekk.

I rest my case.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s