Reservasjonsrett og anna tull

Vi kan begynne med å få noen fakta på bordet:

–          Jeg regner meg selv som troende kristen

–          Jeg misliker abort. Sterkt.

–          Jeg er likevel for retten til selvbestemt abort, fordi det er stabiliserende for samfunnet og min moral skal ikke få bestemme hva andre får lov til å gjøre.

–          Jeg forstår at å utføre en abort er en tung handling for enhver lege. I de aller fleste tilfeller er den minst like tung for kvinnen.

Med dette som utgangspunkt ser jeg på debatten om reservasjonsrett med forundring. I et land der selvbestemt abort har vært tillatt i over en generasjon, har plutselig Kristelig Folkeparti bestemt seg for å tillate leger å sette seg på bakbeina og nekte å utføre inngrepet. Nå topper galskapen seg ved at de har problemer med tanken på et register over reserverte leger, og enkelte ønsker til og med å reservere seg mot flere handlinger som strider mot deres livssyn! Det er her snakk om assistert befruktning og å sette inn kobberspiral.

For å ta det siste først: komaaaan. Dere tar oss til et nivå vi ikke ser i land vi har lyst å sammenligne oss med når det gjelder seksuell modenhet. Jeg ser på det som et mål at ingen aborter skal utføres i Norge – og kobberspiraler er en av mange veier for å nå det målet! Prevensjon er faktisk noe av det mest effektive som finnes for å forhindre aborter. Jeg tror også Gud har innsett at folk kommer til å ha sex uansett. Jeg tror Gud vil kunne leve med at kvinner setter små kobberduppeditter inn der magen skifter navn, om det er det som skal til for å forhindre en abort. Om Norges kristelige legeforening mener at de kan slåss mot seksualdriften, så utkjemper de en kamp de er garantert å tape!

Men det er fortsatt reservasjonsrett mot abort som er hovedspørsmålet her. Jeg forstår godt at det er en vanskelig avgjørelse når man skal utføre en abort. Jeg hadde hatt enormt vanskelig for å tolerere at min partner dro til legen for å få utført en abort. Jeg hadde aldri klart å utføre inngrepet selv. Jeg forstår godt at dette er utrolig vanskelig. Det bør være utrolig vanskelig også. Om du ikke har noen form for samvittighetskvaler når du utfører en abort, er du et følelsesløst monster. Likevel er det to prinsipper som gjør at jeg mener reservasjonsrett er galskap.

  1. Dersom leger skal kunne reservere seg mot inngrep deres tro, livssyn, moral eller etikk strider mot, må annet medisinsk personale kunne gjøre det også. Tenk deg kaoset på personalstyringsrommet på et sykehus idet personalsjefen må finne én ledig sykepleier som har sagt ja til å utføre inngrep A, og en annen som har sagt ja til å utføre inngrep B? Og hvorfor skal det stoppe på sykepleiere? Hvorfor skal ikke da politifolk ha rett til å reservere seg mot å utføre oppdrag som strider mot deres tro, livssyn, moral eller etikk?
  2. Det er ingen menneskerett å være fastlege. Er du lege ansatt av det offentlige (noe alle fastleger er, selv om de driver innenfor en privat legepraksis), forplikter du deg i mine øyne til å utføre alle pasientens rettigheter. Kvinner har rett til selvbestemt abort i Norge. Dersom en fastlege er inkapabel til å utføre dette grepet, eller i det hele tatt henvise til det, må vedkommende finne seg noe annet å gjøre. Kvinnen har en rett nedskrevet i Norges lover til selvbestemt abort. Legen har ikke noen nedskrevet rett til å være lege.

Dette mindretallet av leger topper altså galskapen ved å mene at å informere pasienter om dette, slik at pasienter kan unngå leger som setter sin egen moral foran yrket sitt, er galt. Hvorfor er dette overhodet noe å diskutere?

Og for å blande inn litt av min egen tro: Jeg tror Gud har et større problem med leger som nekter å utføre sin plikt, og er villige til å sette barn ut i en helt grusom oppvekst, noen ganger med morens liv i fare, enn Han har med leger som tillater seg å utføre sine plikter.

Selvbestemt abort har vært tillatt i Norge siden 1978. I fire uavhengige perioder (1983-86, 1989-90, 1997-2000, 2001-05) har Kristelig Folkeparti vært i regjering. Likevel har leger som kvier seg for å utføre eller henvise til abort, klart å praktisere som leger i snart 36 år uten denne loven som nå sendes ut til høringsforslag. Hvorfor er dette blitt et problem nå?

Det var dagens litt usammenhengende ranting. Jeg er syk, det er sent, men jeg håper jeg fikk fram et poeng.

Reklamer

2 tanker om “Reservasjonsrett og anna tull

  1. først, jeg er veldig, veldig veldig enig med deg.

    og så litt småpirk, retten til og reservere seg mot og utføre selve inngrepet og aborten er ingen ny greie, den har eksistert lenge, faktisk siden 1975 (i det minste så langt jeg har forstått). Og dette er noe jeg personlig støtter. Det burde være mulig og reservere seg mot og skulle ta livet av et lite foster når jobben din ellers er og jobbe for og redde både fostre og babyer og mødre, vært fall så lenge det finnes andre gynekologer på sykehuset som kan utføre jobben for deg.

    Det som nå skal på høring er retten til og reservere seg mot og henvise til abort, altså en rett til og reservere seg mot og sende kvinnen til en helt annen person som utfører inngrepet, et annet sted. Fastlegen behøver ikke gjøre noe som helst. Han skal bare plukke opp en telefon og sørge for at hun får kontakt med en gynekolog som kan utføre inngrepet. Og at Fastleger kan reservere seg mot dette er helt sykt. Spesielt når det at på til nektes og sette opp et register over hvem som reserverer seg mot hva, da dette gjør det helt umulig for kvinnen og vite om hennes fastlege er en vandrende idiot som ikke er villig til og hjelpe henne når hun trenger det mest.

    (og forresten heia deg for at du støtte selvbestemt abort til tross for at du ikke støtter abort)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s