Psykisk sykdom, drap, og tabloid faenskap

Beklager på forhånd språket mitt og misbruken av Caps Lock:

NRK, HVA I HELVETE ER DET DERE DRIVER MED?

(beklager også bildestørrelsene i dette innlegget. WordPress er ikke særlig glad i at man kopierer inn Print Screens direkte, noe jeg oppdaget litt for sent)

NRKForside1

Dette er hva som har møtt lesere på nrk.no siden tidligere i ettermiddag. Eller vent, forresten, ikke helt. For inntil noen timer siden var den ene artikkelen i sidespalten «Psykisk syke er ikke farlige». Den er nå fjernet, og erstattet av «Diagnoser dreper ikke». Litt usikker på om det er bedre eller verre.

Gratulerer til NRKs nettavdeling. Dere er nå mer tabloide enn VG. Artikkelen i seg selv er grei nok – ikke helt klokkerein journalistikk, ganske mye overforenkling, men den prøver i alle fall å presentere temaet på en rimelig fornuftig måte. For ja – noen psykisk syke begår voldshandlinger mot andre. Det er viktig å sette fokus på, særlig hvis de ikke har fått den behandlingen de har krav på. Derimot er det fullstendig unødvendig å «fortelle historiene» til hvert enkelt drapsoffer.

La meg presentere noen tall. Jeg liker tall:

«I en nylig publisert norsk epidemiologisk studie som omfatter et representativt utvalg av den voksne befolkningen i Oslo, ble det funnet at 38 % hadde hatt en eller flere symptomlidelser i løpet av de siste 12 måneder og at 52% hadde hatt slike lidelser i løpet av livet. Alvorlig psykopatologi (tre diagnoser eller mer) ble funnet hos 15 % av befolkningen (Kringlen et al 2001).»
Kilde: http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/regpubl/stmeld/20022003/stmeld-nr-16-2002-2003-/14/3/3.html?id=328758

Det viktigste tallet her er det siste. «Psykopatologi» er et begrep som i denne sammenhengen betyr «oppførsel og erfaringer som kan tyde på mental sykdom eller psykologisk svekkelse», og i overført betydning altså noe i retning «Personer som kan regnes som alvorlig psykisk syke». 15 % av befolkningen har tre diagnoser eller mer. En mye større andel har én eller to. Hvor mye er 15 % av den norske befolkning?

Svaret er ca. 760 000 personer.

760 000 personer er alvorlig psykisk syke.

102 av disse har begått drap i løpet av perioden 2003-2013.

Det etterlater, hvis ikke min barneskolearitmetikk svikter meg helt, 758 898 som ikke har gjort det. Gratulerer til NRK for å ha plassert 758 898 i samme bås som 102 andre. NRK lager en reportasje basert på 0,013 %.

«I kartleggingen av alvorlige psykiske lidelser legger NRK til grunn ulike schizofrenilidelser, alvorlige personlighetsforstyrrelser, psykoser og maniske, bipolare og alvorlig depressive lidelser.»

Jeg gjorde en rask opptelling av hvor mange venner jeg har som jeg vet har noen av disse lidelsene. Jeg kommer ikke til å avsløre det nøyaktige tallet her, men det var en del. Denne gruppa av mine venner er nå plassert i samme bås som disse drapsmennene og –kvinnene av NRK.

Vi fortsetter: «To diagnoser går igjen: Schizofreni-lidelser og alvorlige personlighetsforstyrrelser. Åtte av ti blant drapene gjort av personer med alvorlige psykiske lidelser er begått av gjerningspersoner med disse typene lidelser.»
I artikkelen nevner NRK også at «Schizofreni forekommer hos ca. 3-5 per tusen personer i Norge. Ca. 10.000 personer er til enhver tid i behandling for schizofreni i Norge.»

Altså: I Norge bor det rundt fem millioner mennesker. Altså fem tusen tusen. Det betyr at mellom 15-25 000 personer i Norge har schizofreni. 10 000 av dem er inne til behandling til enhver tid. Førtifem (45) av dem har begått drap de siste ti årene. 0,18-0,3 %.

Siden jeg begynte å skrive dette innlegget, har forresten NRKs forside oppdatert seg:

NRKForside2

Nå opptar det såpass stor plass at jeg måtte zoome ut. Neste steg er en «Won’t somebody think of the children?»-overskrift. Venter i spenning.

La oss gå tilbake til det første sitatet mitt én gang til. «I en nylig publisert norsk epidemiologisk studie som omfatter et representativt utvalg av den voksne befolkningen i Oslo, ble det funnet at 38 % hadde hatt en eller flere symptomlidelser i løpet av de siste 12 måneder og at 52% hadde hatt slike lidelser i løpet av livet. Alvorlig psykopatologi (tre diagnoser eller mer) ble funnet hos 15 % av befolkningen (Kringlen et al 2001).»

38 % av den voksne befolkningen har slitt psykisk i løpet av det siste året. 52 % har slitt i løpet av livet. I tillegg kommer det helt ufattelig store mørketall. Vi er mange som har slitt psykisk men aldri sagt fra om det.

38 % av befolkningen er nå hengt ut på forsiden av nrk.no som potensielle drapsmenn.

Men vent! NRK har lagt ut en artikkel som forklarer hvorfor de publiserer dette.

«For samfunnet vil det likevel være vesentlig å få frem fakta om drap, og hvem som dreper. Den journalistikken vi presenterer de nærmeste dagene, går inn i et farlig triangel av risikofaktorer: Rus, noen spesifikke psykiske diagnoser, og tidligere voldshistorie. Vi har gått inn i disse risikofaktorene for å gi samfunnet mulighet til å diskutere tiltak som kan redusere risikoen.

NRK har gått gjennom 228 drapsdommer fra de ti årene 2003-2012. Gjennomgangen viser at retten selv legger til grunn at nær halvparten av drapene (102) er begått av mennesker med alvorlige psykiske lidelser.»

Herre min hatt.

Dere rettferdiggjør altså uthenging av psykisk syke, som alltid har vært blant samfunnets aller svakeste og mest uglesette grupper, fordi ett-hundre-og-to av dem har begått mord de siste ti årene? 44,75 % av mordene i Norge i denne perioden ble begått av personer med alvorlige psykiske lidelser. Hva med de andre 126 som ble begått av friske mennesker?

Kjære NRK, jeg hadde forventet dette av tabloide medier. Jeg hadde forventet dette av medier som er avhengige av klikk. NRK er i en unik posisjon i Norge – i og med at de er det eneste riksdekkende mediet som kan operere uten å bry seg om lesertall. Hvorfor ikke utnytte denne posisjonen til noe positivt? Istedenfor å bruke store ressurser på spekulativ, fordummende og selektiv journalistikk som setter et stort fokus på en liten andel av en gruppe som allerede har mer enn nok fordommer og frykt rettet mot seg.

Hvem tror dere at trenger beskyttelse fra psykisk syke, NRK? Hvem er psykisk sykdom den største risikofaktoren for?

Svaret er ikke akkurat revolusjonerende. Jeg kommer ikke til å vinne noen priser for dette. Det er likevel den nakne sannheten, kjent for alle som har noen form for innsikt om psykiske lidelser: psykisk sykdom er størst risikofaktor for de psykisk syke. Dette nevnes ikke med ett eneste ord i noen av NRKs saker i kveld!

Jeg avslutter med en tweet som oppsummerer dette godt:

Aschimtweet

 

OPPDATERING:

NRKForside3

«The children! Won’t somebody PLEASE think of the children?»

10 tanker om “Psykisk sykdom, drap, og tabloid faenskap

  1. Hei

    Tusen takk! 🙂 Men det er to problemer med det; for det første kritiserer innlegget NRK, for det andre er det ikke akkurat godt strukturert. Jeg skrev dette ned i affekt og redigerte det ikke før jeg la det ut. Men takk for komplimentet uansett 🙂

  2. Ja, det kan nok trenge litt redigering før du sender det noe sted, men poenget er jo like gyldig. Det er jo lov å håpe at NRK er villig til å publisere litt konstruktiv og berettiget kritikk på egne debattsider. De har gjort det i andre saker, så hvorfor ikke denne?

  3. Har nesten 40% befolkningen hatt en psykisk lidelse ila. de siste 12 månedene? Så litt under halvparten av alle man kjenner og vet om har altså vært psykisk syke siste året… Begynner å spørre meg om hvor listen for en psykisk lidelse ligger, hva slags land vi bor i og ikke minst hvordan i all verden denne undersøkelsen har foregått.

  4. Tilbaketråkk: Å sparke de som ligger nede | Vanlig Bipolar

  5. Hei Kenneth.Takk for innlegget. Jeg også liker tall 🙂 Nrk hadde undersøkt 228 drap i peroden på 10 år. Det sto et sted i bakgrunnsartikkelen at det er de pådømte drapene (minus 22.juli) som er undersøkt. I hovedartikkelen presenteres dette slik: 228 mennesker er drept i årene fra 2003.2012…. Dette stemmer ikke. Det er totalt 408 drepte i det tidsrommet iflg Kripos, 331 hvis en ikke regner med terroren. Språk og tall ble her satt sammen til å bli en uredelig helhet. Det er skuffende av statskanalen.

  6. Tilbaketråkk: NRKs fokus på psykisk syke – ett skritt frem eller to tilbake? | Lisa Zhuang

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s