Amerikansk fotball – kulturen og Super Bowl

Forrige innlegg traff tydeligvis en nerve – over 2000 personer har lest det, og det har blitt delt av totalt fremmede mennesker på Facebook. Jeg føler vel egentlig at jeg burde følge det opp med enda et tankefullt og nyhetsaktuelt innlegg. Problemet er at jeg har ikke noe mer å bli sint på for øyeblikket. Jeg kunne fortsatt mitt korstog mot NRKs dekning av psykisk syke, men saken har begynt å dø ned. Jeg tror NRK selv innser hvilke feil de har begått. Det kommer flere kritiske innlegg fra meg neste uke, men nå tror jeg at jeg skal la det ligge.

Derimot får dere få som er interessert nå servert det jeg lovte tidligere i uka: litt skriblerier om amerikansk fotballs kulturelle betydning i USA, kombinert med et innlegg om selve Super Bowl.

Noen fakta:
– NFL er verdens største idrettsliga, målt etter antall gjennomsnittlige tilskuere. I snitt var 67 358 mennesker på hver av de 254 NFL-kampene i 2011 – noe som er nesten dobbelt så mye som Premier League.

– Amerikansk fotball er den klart største TV-idretten i USA. Det er også den mest populære idretten (målt etter hvor mange som svarte «det er min yndlingsidrett») i de aller fleste delstater.

– Amerikansk fotball er den klart viktigste idretten ved så å si alle colleges i USA.

NFL:
National Football League (NFL) består av 32 lag. De 32 er alt fra Chicago Bears (som ble grunnlagt i 1920, riktignok under et annet navn) til Houston Texans (som sluttet seg til ligaen i 2002). Ligaen er delt opp i to conferences (AFC og NFC), hvorav hver er delt opp i fire divisjoner av fire lag.

AFC AFC North AFC South AFC East AFC West
Baltimore Ravens Houston Texans Buffalo Bills Denver Broncos
Cincinnati Bengals Indianapolis Colts Miami Dolphins Kansas City Chiefs
Cleveland Browns Jacksonville Jaguars New England Patriots Oakland Raiders
Pittsburgh Steelers Tennessee Titans New York Jets San Diego Chargers
NFC NFC North NFC South NFC East NFC West
Chicago Bears Atlanta Falcons Dallas Cowboys Arizona Cardinals
Detroit Lions Carolina Panthers New York Giants San Francisco 49ers
Green Bay Packers New Orleans Saints Philadelphia Eagles Seattle Seahawks
Minnesota Vikings Tampa Bay Buccaneers Washington Redskins St. Louis Rams

Alle lag spiller to kamper mot de andre lagene i sin divisjon, samt kamper mot noen andre lag i samme conference og noen lag fra motsatt conference.
Formelen blir slik:
NFL Scheduling formula
(Grønn: Baltimore Ravens. Blå: Lag Baltimore skal spille mot to ganger. Gul: Lag Baltimore skal spille mot én gang)

Til sammen er det 17 runder i ligaen, fordi hvert lag får en såkalt «Bye week» for å holde sesongen i gang så lenge som mulig. Etter disse 17 kampene i «regular season» kommer vi til «playoffs», som til slutt fører til Super Bowl. Disse struktureres på dette viset:
– Hver conference spiller playoffs hver for seg.

– Seks lag kommer til playoff fra hver conference

– Seeding: divisjonsvinnerne er 1.-4. seed, rangert etter hvor bra de har spilt. I tillegg får de to beste blant «resten» 5. og 6. seed.
– 1. og 2. seed i hver conference slipper første runde

– I første runde, kalt «wild card round», spiller 3. seed mot 6. seed, og 4. seed mot 5. seed.

– I andre runde, kalt «divisional round», spiller 1. seed mot den lavest seedede som gjenstår, og 2. seed mot den nest laveste.

– Vinnerne av divisional round spiller i «conference championship»

– Vinnerne av conference championship spiller i Super Bowl.

Da dere så på laglista, la sikkert noen merke til at det ikke er et NFL-lag i Los Angeles. Dette har sammenheng med at supportere i Los Angeles er omtrent like lojale som som fansen til Justin Bieber i et tiårsperspektiv. På 80-tallet var det faktisk to lag i Los Angeles, i likhet med New York. Disse har begge flyttet, Raiders har flyttet tilbake til Oakland og Rams har flyttet til St. Louis. Per i dag har ligaen planer om å gjenetablere seg i byen, enten gjennom å flytte et eksisterende lag eller gjennom å starte et nytt. Personlig håper jeg Raiders flytter tilbake til Los Angeles igjen.

Der man i europeiske ligaer kan kjøpe spillere over en lav sko for å etablere en dominans, har man i NFL (og andre amerikanske idrettsligaer) et system for å utjevne konkurransen. Lag har et lønnstak (Salary cap), og skaffer seg stort sett spillere gjennom såkalt «draft». «The NFL Draft» er et årlig utvelgelsesmøte der lagene velger og vraker blant nye spillere, stort sett de som nettopp har gått ut av college. Det dårligste laget fra sesongen før får velge først, så det nest dårligste, og så videre. Lagene kan skaffe seg spillere utenfor draften også, men da kun gjennom å signere kontraktsløse spillere eller bytte med et annet lag.

Som en siste liten detalj for oss nerder så kan jeg nevne TV-oppsettet i ligaen. En viktig detalj er at kamper som ikke blir utsolgt kan ikke vises på TV i hjemmelagets by. Dette kalles blackout rules.
– De fleste runder åpner med en kamp som går torsdag kl 20:30 Eastern Standard Time (fredag 02:30 norsk tid) på kabelkanalen NFL Network.

– Hovedrunden går søndag kl 13:00 EST (19:00 norsk). Her går omkring ti (10) kamper samtidig. Fordi amerikanske TV-kanaler stort sett er basert på et nettverk av lokale stasjoner, sendes hver kamp kun i lagenes «lokale» områder. CBS sender kamper der bortelaget er fra AFC, mens FOX sender kamper der bortelaget er fra NFC. Det betyr at f. eks en kamp mellom Denver Broncos og Baltimore Ravens vil sendes på CBS-stasjonene i Denver og i Baltimore, samt de CBS-stasjonene på landsbygda som hører til disse lagene. En kamp mellom New England Patriots og New York Giants, derimot, vil vises på FOX-stasjonene i New York og omegn og Boston og omegn.

– Det går fire kamper til med kampstart 16:15 EST (22:15) samme dag, med samme TV-regler som hovedrunden. Disse kampene går stort sett på vestkysten, fordi skulle de startet kl 13 EST ville det vært kl 10 på vestkysten, og ingen er klar til kamp kl 10 på en søndag…

– «Sunday Night Football» er en kamp som vises over hele landet på NBC kl 20:30 EST (02:30) på søndag.

– «Monday Night Football» vises på mandager kl 20:30 EST, på kabelkanalen ESPN. Heldigvis har nesten alle ESPN.

Hvem bør du holde med?
For min del er svaret åpenbart at du burde holde med Green Bay Packers. Min morfar er oppvokst i Milwaukee (litt sør for Green Bay), har vært fan hele sitt liv og smittet det over på meg1. Dette er bilen hans, sånn forresten:

556688_10200967965854901_1667978722_n

Packers er det eneste laget i NFL som er heleid av fansen. De kommer også fra den minste byen i ligaen, er det laget som har holdt seg lengst på samme plass og har en fantastisk fankultur. Det er vanskelig å mislike Packers (med mindre du er Bears- eller Vikings-fan).

Mange nordmenn holder med Packers. Men det finnes også andre lag som er nokså «typiske» blant utenlandske NFL-fans generelt, og også nordmenn:
– New England Patriots: NFLs popularitet i Norge begynte å vokse kraftig omtrent samtidig med at Patriots vant tre Super Bowls på fire år på 2000-tallet. Dermed vokste også Pats’ popularitet i Norge på samme måte som Manchester United på 90-tallet2.

– New York Giants: Altså, New York, for pokker.

– Pittsburgh Steelers: Et av de klassiske arbeiderklasselagene i NFL, også en fantastisk kultur rundt laget, og eneste lag som har vunnet seks Super Bowls. What’s not to like, I guess?

– Minnesota Vikings: Denne er egentlig ganske selvforklarende.

– New Orleans Saints: Laget som har hjulpet New Orleans med å stå opp som en føniks fra asken etter Katrina er selvfølgelig veldig populært. De er ganske sympatiske også.

– Dallas Cowboys: Markedsføres gjerne som «America’s Team», og dyrker det klassiske Texas-imaget til det fulle.

– San Francisco 49ers: Vant fem Super Bowls fra 1981 til 1995 samt at San Francisco har litt mystikk assosiert med seg som mange tenner litt på.

– Seattle Seahawks: En by med lang norsk historie. Det hjelper selvfølgelig at Seahawks gjør det bra for tida.

1 Dog ikke på sine barn: mamma og onkel er Pittsburgh Steelers-fans, og tante holder med Dallas Cowboys.
2 Jeg mener selvfølgelig ikke at alle Pats-fans i Norge er glory hunters. Noen har faktisk mer legitime grunner til å holde med dem, ev. begynte å holde med dem før 2002.

Hvem bør du ikke holde med:
Jeg har en liten liste over lag du ikke bør holde med under noen omstendigheter:
– Buffalo Bills, fordi de rett og slett er deprimerende å holde med. De tapte fire Super Bowls på rad, for pokker!

– Jacksonville Jaguars, av samme grunn minus de fire Super Bowlene.

– Cleveland Browns, har aldri spilt i Super Bowl og kommer fra en av USAs mest deprimerende byer.

– Detroit Lions, ditto.

– Indianapolis Colts, fordi de reiste fra Baltimore midt på natta og etablerte seg så som et splitter nytt og usmakelig lag.

– Dallas Cowboys, fordi alle kommer til å hate deg.

Årets Super Bowl, spenningsmomentene:
Kampen: Denver Broncos fra AFC er NFLs beste angrepslag. Seattle Seahawks fra NFC er NFLs beste forsvarslag. Det er et ordentlig clash of giants!

– Reklamene: Er alltid interessante. Budweiser har allerede sluppet en veldig søt en. Prisen for en 30-sekunders reklamespot under årets Super Bowl er på $4 millioner – 24,88 millioner norske kroner!

– Kaldt vær: Tidligere Super Bowls har enten blitt avholdt i sørstatene/California/Arizona der det er varmt om vinteren, eller i en innendørsarena i en nordstatsby. Årets utgave skal avholdes utendørs i New York. Heldigvis er begge lag vant til kulda.

– Nasjonalsangen: Ja, jeg er nasjonalsangnerd. Og jeg setter ikke spesielt stor pris på den vanlige måten å presentere nasjonalsangen på Super Bowl, som er at en eller annen popartist får drive med vokalrunking av en annen verden. I 2011 presterte til og med Christina Aguilera å glemme deler av teksten. I år skal heldigvis operasangerinna Renée Fleming synge, noe som lover godt. Få også med dere «America the Beautiful», som best kan beskrives som den amerikanske ekvivalenten til «Norge i rødt, hvitt og blått»

– Half time show: Red Hot Chili Peppers skal spille i pausen. Jeg gleder meg.

– Peytons last stand: Peyton Manning beskrives ofte som tidenes beste Quarterback. I år har han kastet 55 touchdownpasninger for Denver Broncos, noe som er ny NFL-rekord. Til sammen har han truffet med 5 532 pasninger i hele sin karriere. Likevel har han kun én Super Bowl-seier, mens hans noe dårligere bror Eli har to for New York Giants. Skal Peyton forandre på dette i år, i en alder av 37?

– To spillestiler: Mens Peyton Manning foretrekker å bare stå stille og kaste pasninger på gamlemåten, velger ofte Seattles quarterback Russell Wilson å løpe med ballen på egen hånd om han ser en mulighet. I tillegg er Denvers angrepsstil generelt mye mer pasningsbasert, mens Seattle satser på løp. Det er sterke kontraster som møtes her!

En tanke om “Amerikansk fotball – kulturen og Super Bowl

  1. Tilbaketråkk: Kenneths Tankekurv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s