Varslere på alle plan må vernes

De siste årene har det vært mye fokus på varslere. På det internasjonale planet har folk som Bradley Manning, Edward Snowden og Thomas Drake de siste årene havnet i store problemer fordi de har avslørt ulovlige handlinger og fått dem ut i dagslys. Førstnevnte sitter nå i fengsel, andremann er trolig sendt i livsvarig eksil mens tredjemann på mirakuløst vis slapp unna fengselsstraff. På et litt mer nasjonalt plan vedtok Oslo bystyre å politianmelde Bjørnar Moxnes for å ha offentliggjort deler av en rapport fra den såkalte Lindeberg-saken.

Det som er vanligere enn politianmeldelse og fengselsstraff for varslere, er at de mister jobben. De fleste som er i en posisjon til å varsle om uregelmessigheter og ulovligheter, er det fordi de er ansatt på et sted og har tilgang på opplysninger om, eller har vært vitne til ting som ikke er som det skal være. Dette er nok mesteparten av grunnen til at så få tør å ta dette steget – og det er nok mange sjeler rundt om i Norge og verden som har båret på en hemmelighet de egentlig har lyst å fortelle til pressen i mange år.

En av mine venner tok det steget 3. februar i år. Hun heter Oda og er bosatt i Narvik. Oda er ei vanvittig sterk jente, som har klart å stable på beina et ålreit liv tross et vanskelig utgangspunkt. Mesteparten av arbeidskarrieren hennes har foregått i helse- og omsorgssektoren i hjembyen. Det var i en av disse stillingene at hun oppdaget forhold som hun beskrev på bloggen sin for omkring en måned siden.

Innlegget kan leses her (bloggen hennes er noget mer rosa enn min, men dette innlegget var bra): http://odaagud.blogg.no/1391431301_hemmeligheter_i_helse.html

I dag er Oda fortsatt ansatt i omsorgssektoren, nå på en annen institusjon. Hun har nå fått et brev fra sin arbeidsgiver. Brevet er unntatt offentlighetsloven, så dersom man følger Oslo kommunes logikk kan jeg sikkert bli anmeldt for dette her, men det bryr jeg meg fint lite om (Oda har forøvrig også lagt det ut på sin Facebook):
Oda får kjefgt

La meg gjøre en ting klart: jeg kjenner ikke alle detaljene fra denne saken, akkurat som jeg ikke kjenner detaljene fra andre saker. Men dersom dette er det som det ved både første, andre og tredje øyekast ser ut som, nemlig et forsøk fra arbeidsgiver på å kneble en ansatt som varsler om svikt og forsømmelse, er det utilgivelig. Dessverre også ganske vanlig. Ingen i Norge tror at helse- og omsorgssektoren er en ren bransje, der alle blir behandlet fantastisk godt. «Alle» vet at det er mye rot på landets sykehus og -hjem. Likevel tør ikke kommuner å innrømme det – og straffer istedenfor ansatte for å synge ut om forholdene. Dette brevet kom på tross av at Oda, som dere ser hvis dere leser innlegget, aldri nevner hvilken institusjon det gjelder, ei heller hvor i Narvik den ligger.

En formildende omstendighet overfor kommunen er at de kan ha feiltolket innlegget. Tidlig i innlegget nevner Oda et sykehjem, Ellas Minne, der hun var utplassert under arbeidsukene på ungdomsskolen. Dette hjemmet omtaler hun med meget pene ord, og hun beskriver en god opplevelse. Det bør i tillegg nevnes at lokalavisa Fremover kontaktet Oda kort tid etter at blogginnlegget ble publisert, og begynte å lage en sak. Kanskje det var dette som fikk begeret til å flyte over. I alle tilfelle ligner det utrolig urettferdig behandling av en varsler som ikke engang har belyst et navn, et sted eller noe annet som kan medføre reaksjoner. Merk også hvordan hun omtaler samtalen med sjefen på hjemmet. Ufaglærte hadde ifølge denne sjefen ingenting de skulle ha sagt.

Partiet jeg har sympatisert med i mange år (jeg har aldri betalt medlemskontingent til partiet, kun til ungdomsorganisasjonen), nemlig Venstre, har foreslått å innføre en egen varslerenhet for Arbeidstilsynet. Kanskje man burde vurdere noe av det samme for Statens helsetilsyns vedkommende?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s