Bukken og havresekken?

Hvordan oppbevarer egentlig politiet i Norge bevisene sine?

Spørsmålet dukket opp i hodet mitt idet jeg leste Washington Post tidligere i dag. En av hovedsakene var en FBI-agent som nå er tiltalt for å ha stjålet en relativt stor porsjon heroin fra bevislageret til organisasjonen. Tyveriet ble sannsynligvis delvis gjort til eget bruk.

Selve tyveriet var ikke ulovlig. Det er tydeligvis ganske normal praksis blant politistyrker i USA at en betjent kan låne ting fra bevislageret i en ubestemt tidsperiode. For så vidt ingen dårlig idé – tenk om en etterforsker mener at et beslag fra en annen drapssak kan hjelpe dem med å løse deres egen sak? Problemet er altså den «ubestemte tidsperioden». Da agenten leverte heroinpakningen tilbake ti måneder senere (et litt vel langt lån til å være av etterforskningshensyn) var mesteparten av heroinet borte, og til alt overmål hadde han pakket inn andre materialer for å dekke over tyveriet. Dette burde ført til at han ble tatt på fersken, fordi beviset nå veide 1,1 gram mer enn da han lånte det…

Tydeligvis er dette langt fra første gang. Agenten har stjålet narkotika fra mange forskjellige beslag, noe som allerede har ødelagt tre rettssaker mot 28 tiltalte. Nå mistenker man at opp mot 150 tiltalte kan gå fri uten en ordentlig rettssak, fordi denne kronidioten har valgt å stjele heroin og andre narkotiske stoffer fra sin egen arbeidsgivers bevislager. Han ble til slutt tatt på fersken 29. desember etter en bilulykke, og kollegene fant bilen stappet med tomme bevismaterialeposer. I tillegg hadde han en pistol som ble beslaglagt under en aksjon, men som aldri ble loggført som bevis.

Dette er heller ikke første sak. Jeg ble først gjort oppmerksom på dette fenomenet i romjula, da lokalnyhetene hos mine besteforeldre viste en sak om en politibetjent i Harrisburg-området. Han hadde stjålet en mengde medikamenter fra bevislageret. Litt rask googling førte meg til fire saker til, bare på første siden med søkeresultater: En rutinert politibetjent utenfor Boston stjal «narkotika» (uspesifisert), en politistudent fra Baltimore stjal 130 000 dollar samt våpen og medikamenter, en betjent i Washington D.C. stjal «noe» (uspesifisert), mens en mangeårig betjent i Vermont, som var ansvarlig for bevislageret (!) stjal våpen og narkotika. I siste tilfelle ble mannen avslørt fordi et annet politidistrikt beslagla en pistol som skulle være i bevislageret han var ansvarlig for.

For øyeblikket holder de fleste amerikanske politidistrikt på med å gjennomgå prosedyrene for bevislagrene sine, og jeg regner med at flere saker av denne typen vil bli avslørt i løpet av de neste par årene. Imens har utallige rettssaker blitt forpurret, og ulovlige våpen og stoffer havnet på gata igjen. Riktignok mener jeg mitt om krigen mot narkotika, men at lovens håndhevere skal selge stoffer selv synes jeg lite om.

Dette er USA, men det finnes nok utvilsomt denne typen råtne egg i norsk politi også. Hvordan oppbevarer norsk politi sitt bevismateriale?

Kilder:
http://www.washingtonpost.com/local/crime/fbi-files-tell-how-addicted-agent-was-able-to-get-the-drugs/2015/01/15/a8206bf6-8203-11e4-81fd-8c4814dfa9d7_story.html

http://fox43.com/2014/12/22/derry-township-police-officer-accused-of-stealing-prescription-drugs-from-evidence-room/

http://www.wcvb.com/news/officer-accused-of-stealing-drugs-from-evidence-locker/24935526

http://www.wbaltv.com/news/baltimore-county-police-cadet-stole-130k-in-drugs-cash/26660226

http://www.nbcwashington.com/news/local/DC-Officer-Accused-of-Stealing-From-Evidence-Room-242930831.html

http://www.necn.com/news/new-england/Vermont-Police-Officer-Arrested-282297781.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s