God kveld/morgen fra Washington

Hallais!

Er inne i min tredje uke i Washington D.C. nå. Den første uka ble utelukkende brukt på «orientation» og til å møte nye klassekamerater, andre uke til å sette meg inn i fagene mine og sikre meg et internship.

Jeg går altså på Washington Semester Program (WSP) på American University i den amerikanske hovedstaden. Poenget her er altså at man skal ha tre dager undervisning i uka, for så å tilbringe to dager på et internship. American er et ganske lite universitet, campus er på størrelse med omtrent 3/4 av Blindern (om man tar med studentboligene på området og administrasjon), og det går til sammen rundt 10 000 studenter her. Det er likevel et meget prestisjetungt og anerkjent universitet, noe som betyr at de har klart å hyre inn ekstremt gode folk som forelesere. Jeg tar tre journalistikkfag, og blir i den forbindelse undervist av følgende: Gil Klein (eks-Washingtonkorrespondent for en stor avisgruppe), Lee Ivory (eks-sportsredaktør i USA Today) og Iris Krasnow (bestselgende forfatter). De er alle tre dyktige, engasjerte og rimelig gode pedagoger, og forelesningene foregår i en rimelig uformell tone. Vi har allerede vært på National Press Club, der mange ulike medier har kontorene sine og pressefolket i byen samles. Mens jeg og noen venninner lette småforfjamset etter heisen, gikk vi tilfeldigvis forbi kontorene til spanske, marokkanske, koreanske og japanske aviser. Vi er dessuten blitt lovet flere besøk der.

Som nevnt har jeg også klart å skaffe meg et internship. Sølvskje i munnen, gullhår bak – jeg sendte én søknad, gikk på ett intervju, og det var alt jeg trengte. Jeg jobber torsdager og fredager på Investigative Reporting Workshop, som ligger innenfor fem minutters gangavstand her på campus. Nøyaktig hva IRW er er litt vanskelig å beskrive på norsk, men det er altså et slags laboratorium for gravejournalistikk, som er tett tilknyttet universitetet. Det ble grunnlagt av CBS-journalisten Charles Lewis, som også drev det berømte Center for Public Integrity en stund. Med seg har han blant annet Lynne Perri, som tidligere var visebilderedaktør i USA Today, samt en hel haug andre interns fra en drøss ulike steder og land. Vi produserer tøffe, grundige og gode artikler for store medier som nbcnews.com og Philadelphia Inquirer. Før jeg kom, hadde man nylig gjort ferdig en artikkelserie og dokumentar om bruken av antibiotika i det amerikanske landbruket – en problemstilling som for øvrig er svært relevant i Norge også. Jeg har også fått en seriøs sak å jobbe med – bare meg og redaktøren! Det er ikke stort jeg kan avsløre ennå, men den dreier seg om diskriminering. Denne saken skal vi bit for bit pusle sammen fram til i april en gang.

Amerikansk universitetsliv betyr som oftest å bo på campus, og jeg gjør intet unntak. Jeg bor i Leonard Hall, som ligger 50-150 meter fra stedene der jeg har forelesninger. Her har jeg selskap av en amerikansk romkamerat. Veldig trivelig kar, vi deler en del interesser og han er like interessert i å lære mer om Europa som jeg er i å lære mer om USA. Resten av vår etasje (fjerde) er også befolket av folk i Washington Semester Program. Akkurat nå (torsdag kveld) er det dessverre også befolket av en del festglade mennesker som ikke helt har fått med seg at folk skal opp tidlig i morgen også. For øvrig har jeg ikke vært i sentrum så mye som jeg skulle ønske, da American University ligger ganske langt nordvest i byen og jeg har det meste jeg trenger her. Men jeg har jo fortsatt tre måneder på meg!

Slenger med en liten liste over ting jeg savner fra Norge, og ting jeg kommer til å savne herfra:

Ting jeg savner fra Norge/Oslo:

 • God isolasjon i veggene (både lyd- og varmemessig)
 • Grovbrød
 • Kebab
 • Chip and pin-betaling
 • Kollektivtransport som ikke koster en liten formue (Månedskort i DC koster 1800 kr. Metrosystemet er faktisk utrolig bra, da)
 • At universitetet ikke stenger for en cm snø

Ting jeg kommer til å savne fra USA/Washington:

 • Høflighet
 • Små universitetsklasser med svært engasjerte og dyktige forelesere
 • GRATIS MUSEER!
 • Chipotle
 • Språk. Altså, bare i dag har jeg hørt folk snakke koreansk, japansk, spansk, persisk, fransk og engelsk, i tillegg til at jeg har sagt noen ord på norsk til nysgjerrige klassekamerater. Greit at Oslo og UiO også har et stort språkmangfold, men dette kommer man sjelden i nærheten av.
 • 24-timers apotek som selger alt annet enn medisin i tillegg

De som kjenner meg vet at jeg ikke er spesielt glad i å ta bilder, så de får jeg heller ta etter hvert. Men jeg kan jo slenge med et lite oversiktsbilde fra campus, illustrert av undertegnede:

Kart American Uni

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s