Når toppjournalister blir tatt i løgn

Fotogen, karismatisk, dyktig - Brian Williams hadde egentlig alt. FOTO: David Shankbone

Fotogen, karismatisk, dyktig – Brian Williams hadde egentlig alt. FOTO: David Shankbone

Fra å være landets mest pålitelige nyhetsanker, er NBCs Brian Williams plutselig i sentrum for en av årets største kontroverser i USA. Han har begått den største journalistiske synden av alle: bli tatt i løgn.

Selv i internettets og nyhetskanalenes tidsalder, er fortsatt de daglige nyhetssendingene på de store kanalene NBC, CBS og ABC kl. 18:30 en av amerikanernes viktigste nyhetskilder. Ifølge de seneste tallene har hver av nyhetssendingene et seertall på 8-10 millioner hver eneste kveld. Programlederne, som gjerne er faste i over ti år av gangen, opparbeider seg en respekt og anerkjennelse blant seerne som ofte overgår kjente skuespillere og musikere, og tjener flere millioner dollar i året. Navn som Walter Cronkite, Dan Rather, Tom Brokaw og Peter Jennings går igjen i mange amerikaneres barndomsminner. Den fotogene Brian Williams, som tok over for Brokaw i NBC sent i 2004, har stort sett fortsatt i denne tradisjonen, og til og med klart å få bedre seertall enn erkerivalen CBS.

Nå er 55-åringen i trøbbel. Å utnytte moderne teknologi til å rapportere «fra fronten» har vært et varemerke og en viktig del av hans image, og han hadde ikke engang sittet som fast nyhetsanker i en måned før han dro til Indonesia for å rapportere fra den enorme tsunamien 2. juledag i 2004. Når man rapporterer fra fronten utsetter man seg utvilsomt for fare, og får være del i situasjoner som skrivebordsjournalister går glipp av. Problemet oppsto da Brian Williams begynte å pynte på sannheten. Våren 2003 var han i Irak for å dekke den amerikanske invasjonen av landet. En historie programlederen ofte har fortalt til kolleger og andre, dreier seg om et helikopteroppdrag han var med på som krigskorrespondent. Lørdag 30. januar tok denne historien en potensielt fatal vending for Williams. Han skulle presentere en nyhetssak om en eks-soldat han var blitt gjenforent med kvelden før, under en hockeykamp med Mads Zuccarello Aasens New York Rangers. Den erfarne journalisten fortalte at helikopteret hans ble truffet, og at denne soldaten var svært delaktig i at han selv kom tilbake i live. Denne historien hadde også det amerikanske publikum fått høre da Williams ble intervjuet av talkshowverten David Letterman i 2013.

Problemene oppsto da en av de andre soldatene fra det oppdraget begynte å stille spørsmål.

Lance Reynolds skrev ganske enkelt på Facebook «Sorry, kompis, jeg husker ikke at du var på mitt helikopter». Reynolds var maskinist om bord på helikopteret som ble skutt ned og landet ute i den irakiske ørkenen. Han fortalte at Williams kom en drøy halvtime-times tid senere, i et annet helikopter, og skaffet seg informasjon om hva som hadde hendt. Det var et hendelsesforløp en annen maskinist, som var ombord på Williams’ helikopter, kunne bekrefte. Da andre journalister gravde i arkivet til NBC, fant de også ut at denne versjonen stemte bedre overens med hva han hadde rapportert på nyhetene noen dager etterpå. Han valgte å legge seg langflat, og sist onsdag presenterte han en full unnskyldning på riksdekkende TV under nyhetssendingen. Han forklarte at han hadde husket feil.

Den forklaringen var ikke tilfredsstillende for alle.

Williams står nå potensielt overfor en etterforskning fra NBC, som har valgt å holde en lav profil i forbindelse med skandalen. Andre aktører er ikke like diskré. Tom Brokaw, Williams’ forgjenger, skal visstnok ha krevd hans avgang. Dette har imidlertid Brokaw selv benektet. Videre har det dukket opp nye spørsmål omkring hans journalistiske virke under og etter orkanen Katrina i 2005, der han ledet sendingene fra den hardt rammede byen New Orleans. Williams hevdet i et intervju året etter orkanen at han så et lik flyte forbi fra hotellvinduet sitt. Mange har bemerket seg at hotellet han bodde på, ligger i byens French Quarter – den opprinnelige delen av byen, som også ligger på høyest mark. Mesteparten av denne bydelen ble ikke oversvømt. Det har også dukket opp bilder som viser at området rundt hotellet faktisk hadde vann i gatene, men det er fortsatt svært omstridt om dette var dypt nok til at et lik kunne flyte forbi. Uansett hvor mye av historien som er sann, er det pinlig åpenbart at Williams’ troverdighet og posisjon som en av USAs mest populære TV-personligheter har fått seg en alvorlig knekk. Den journalistiske integriteten hans er tynnslitt. Saken utvikler seg raskt, og få vil bli overrasket om Lester Holt, som nå vanligvis er programleder i helgene, får en forfremmelse om kort tid. Williams har for øyeblikket tatt seg selv av skjermen «i noen dagers tid».

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s