Et politisk stigespill

I går publiserte NRK en stor kommunevalgsmåling som i mine øyne markerer startskuddet på kommunevalgkampen. En valgkamp som, i likhet med de fleste lokalvalg i Norge, kommer til å fungere hovedsakelig som et «mellomvalg» der man lufter misnøye mot den sittende regjeringen. I tillegg er dette valget viktig, fordi det sannsynligvis er det siste kommunestyrevalget før Norge skal i gang med en storstilt kommunesammenslåingsprosess.

FAKTAOPPLYSNING: DERSOM DU BEFINNER DEG I HJEMKOMMUNEN DIN DEN FJORTENDE SEPTEMBER 2015 OG:

 • ER NORSK STATSBORGER, NORDISK STATSBORGER REGISTRERT SOM BOSATT I NORGE 30. JUNI 2015, ELLER STATSBORGER FRA ANNET LAND SOM HAR VÆRT BOSATT I NORGE I MINIMUM TRE ÅR SAMMENHENGENDE
 • FYLLER 18 ÅR I LØPET AV VALGÅRET (ELLER 16/17, I 20 UTVALGTE KOMMUNER)
 • IKKE HAR FORHÅNDSSTEMT

SÅ BØR DU FAKTISK NOTERE NED ÉN TING I PLANLEGGEREN DIN DENNE DAGEN: KOM DEG TIL VALGLOKALET OG STEM!

Inspirert av BBCs tradisjonelle måte å framstille «marginal seats» i britiske parlamentsvalg (valgkretser der det sittende parlamentsmedlemmet ikke har stort å gå på), har jeg stilt opp landets 100 største kommuner (pr 1/1/2014) etter hvor stort flertall hver av blokkene hadde (prosentmessig) ved kommunestyrevalget 2011. MERK AT JEG BRUKER FLERTALL I KOMMUNESTYRET SOM FARGEINDIKATOR, MEN STILLER PARTIENE OPP ETTER FLERTALL I OPPSLUTNING.

Kommunevalgsstigespillet:

(anbefaler at du høyreklikker og åpner bildet i en ny fane)

Stigespillet

 • I kommunene på rød side har rødgrønn blokk (Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og Rødt) flertall i kommunestyret. Størst flertall er det i Steinkjer i Nord-Trøndelag, der de fire partiene ble hele 55,4% større enn de borgerlige partiene (77,7 mot 22,3)
 • I kommunene på blå side har borgerlig blokk (Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre) flertall. Størst flertall er det i Sola i Rogaland, der de fire partiene ble hele 48,6% større enn de rødgrønne partiene (70,8 mot 22,2)
 • Kommunene i grått, som altså ligger i midten, er kommuner der et annet parti (som oftest MdG, Pensjonistpartiet eller en lokal liste) kommer imellom og sørger for at ingen av blokkene har et rent flertall i kommunestyret. F. eks har begge blokker i Skedsmo kommune 22 mandater, mens den lokale lista «Folkets Røst» og Pensjonistpartiet har henholdsvis to og ett mandat.
 • To kommuner utmerker seg her: I Nes og i Kongsberg har en av blokkene fått et flertall av mandatene i kommunestyret, tross at de er mindre enn den andre blokken i oppslutning. Jeg har ikke sett på disse to kommunenes valgresultater i detalj, men jeg vil tro at det kan tilskrives valgsystemet i Norge. Vår versjon av Saint-Laguës modifiserte metode favoriserer nemlig det største partiet i kommunen til en viss grad, ved å bruke 1,4 som første deletall istedenfor 1. Dermed blir ikke inndelingen helt proporsjonal.
 • De ti største kommunene i landet er markert i fet skrift. De rødgrønne partiene er altså bare størst i to av disse ti.
 • De neste ti på lista er markert i kursiv, mens kommunene rangert 21.-30. i folketall er markert med understreket tekst.

For lokale forhold har lista kun begrenset nytteverdi. Ulike kommuner har ulike flertallskonstellasjoner: i Sandnes kommune består flertallskonstellasjonen av Ap, FrP, SV, Sp og Pensjonistpartiet, mens opposisjonen består av Høyre, Venstre og KrF.

På et nasjonalt nivå er dette derimot en indikator for hva slags mål blokkene kan sette seg i valgkampen: Hvor mange kommuner kan regjeringen og dens støttepartier klare å skifte fra rødt/grått til blått, og hvor mange kommuner kan de tre rødgrønne partiene klare å omvende fra blått/grått?

Jeg kommer til å oppdatere dette «kommunevalgsstigespillet» etter beste evne etter hvert som målingene kommer tettere. Slik det ser ut nå, vil det være flest kommuner som bytter fra rød til blå på denne lista. Men hvem vet hvordan det ser ut når vi er ute i september?

Interessante fakta fra stigespillet:

 • De rødgrønne har kun flertallet i 29/100 kommuner, mens de borgerlige sitter på flertallet i 60. 11 kommuner har et annet parti som står imellom.
 • På rødgrønn side ligger kun tre av 29 kommuner på Vestlandet. Åtte ligger i Nord-Norge, 16 på Østlandet og to i Nord-Norge, mens de rødgrønne ikke har noen av storkommunene på Sørlandet. Flest har Akershus, med hele seks (samtlige på Romerike).
 • På borgerlig side er det helt knusktørt i Midt-Norge. Halvparten av de 60 storkommunene til de borgerlige ligger på Østlandet, der Akershus leder med ni. 20 ligger på Vestlandet, fem i Nord-Norge og fem på Sørlandet.
 • «I det grå» ligger alle elleve kommunene på Østlandet, med unntak av Hå i Rogaland, Orkdal i Sør-Trøndelag og Harstad i Troms. Hedmark har tre «grå» kommuner.
 • Den største kommunen med rødgrønt flertall er selvfølgelig Trondheim. Deretter følger i synkende rekkefølge Fredrikstad, Sarpsborg, Ringsaker og Gjøvik.
 • De borgerlige er størst i åtte av landets ti største kommuner: Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Tromsø, Drammen og min egen hjemkommune, Bærum, som har rent Høyre-flertall. I tillegg har de åtte kommuner i kursiv og fem med understrek.

Det kommer selvfølgelig et spørsmål om hvor man skal plassere Miljøpartiet de Grønne. Ved kommunevalget i 2011 var det fortsatt uklart hvor de sto i blokklandskapet. Per i dag tror jeg de fleste vil plassere dem i bås med de rødgrønne. Kanskje jeg etter kommunevalget burde innføre en egen «Rødgrønt+MdG»-kategori på stigen?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s