Stigespillet 1. april

Stigespillet rundt kommunevalget 2015, round 2:

Nå skal jeg besøke det såkalte stigespillet jeg satte sammen for noen uker siden på ny. Forhåpentligvis blir det oppdateringer hver måned fram til sensommeren, hvorpå jeg går opp til ukentlige oppdateringer.

Gjentar premissene:

 • Dette stigespillet tar ikke hensyn til at det er mange ulike samarbeidskonstellasjoner i kommunene. Dette skal kun være et verktøy for å illustrere den nasjonale trenden.
 • I kommunene på rød side har rødgrønn blokk (Ap, SV, Sp, Rødt, MdG) flertall. Størst flertall er det i Steinkjer, der siste måling viser at disse fem partiene er hele 51,8% større til sammen enn de borgerlige partiene.
 • I kommunene på blå side har borgerlig blokk (H, FrP, KrF, V) flertall. Størst flertall er det i Asker, der siste måling viser at disse fire partiene er hele 44,8% større til sammen enn de rødgrønne partiene.
 • Kommunene i grått, som altså ligger på midten, har ikke flertall for den ene eller den andre blokken. Her er det stort sett lokale lister eller Pensjonistpartiet som ligger på vippen.
 • ÉN solid forskjell her fra sist: Miljøpartiet de Grønne er nå definert som en del av rødgrønn blokk. Dette er neppe de MdG’erne som måtte snuble innom bloggen fornøyd med, men jeg gjør det av to grunner:
  MdG er blitt en såpass stor gruppering i norsk politikk at det ville vært vanskelig å plassere dem innenfor den «grå» blokka.
  2. MdG vil i praksis vanligvis samarbeide med de rødgrønne partiene.
 • De ti største kommunene i landet er markert med blokkbokstaver, de neste ti i kursiv, og de neste ti igjen med understreket tekst.
 • Meningsmålingene jeg baserer dette på er KUN lokale målinger. Alle er hentet fra pollofpolls.no.

Slik ser altså selve stigespillet ut nå:

Stigespillet 1. april
(åpne gjerne bildet i en ny fane)

I følgende kommuner har det vært lokal måling siden forrige kommunevalg: Steinkjer, Ringsaker, Stange, Tromsø, Gjøvik, Lillehammer, Trondheim, Hamar, Rana, Fredrikstad, Kristiansund, Bodø, Nesodden, Oslo, Skien, Eidsberg, Notodden, Horten, Kongsberg, Tønsberg, Porsgrunn, Ringerike, Askim, Kongsvinger, Bergen, Ullensaker, Haugesund, Elverum, Narvik, Arendal, Bamble, Sandnes, Kvinnherad, Stavanger, Ålesund, Drammen, Kristiansand, Bærum og Sola.

Den overveiende tendensen er naturligvis at de lokale målingene har vist at rødgrønn side styrker seg, med noen få unntak.

Statistikk:

 • De rødgrønne sitter på fire av landets ti største kommuner ifølge de siste lokale målingene. Viktigst av alt er det naturligvis at siste lokale måling i Oslo viser klart rødgrønt flertall. Tromsø har også gått fra et komfortabelt borgerlig flertall til et massivt rødgrønt flertall. De borgerlige sitter på de resterende seks, men flertallet i Bergen balanserer på en knivsegg.
 • Blant kommunene rangert 11.-20. er det rødgrønt flertall i tre. Sarpsborg hadde rødgrønt flertall også i 2011, mens Skien og Bodø ser ut til å skifte ved dette valget. Skedsmo har fortsatt et annet parti på vippen. De resterende seks byene her ligger fortsatt i borgerlige hender. PS: Merkelig nok ser det ut som Sarpsborg Arbeiderblad har gjennomført flere nye målinger i nabokommunene enn i selve Sarpsborg kommune.
 • Hele fire av kommunene rangert 21.-30. har et lokalt parti på vippen: Tønsberg, Porsgrunn. Lørenskog og Ringerike. Tønsberg har gått fra et klart borgerlig flertall til å ligge i gråsonen. To kommuner, Gjøvik og Ringsaker, er på rødgrønn side. De resterende fire er alle på borgerlig side, men Ullensaker og Haugesund ligger i faresonen.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s