Kan Ted Cruz bli president i USA?

Har Ted Cruz mulighet for å bli president i USA? (tl;dr-versjon nederst)

Dette spørsmålet ble tatt opp på mandagens Agenda-møte om det amerikanske presidentvalget, og selv USA-kjennerne i panelet hadde vanskelig for å komme opp med et klart og fornuftig svar. Jeg klandrer dem ikke for det, fordi dette er det stor uklarhet om, også blant amerikanere. Ettersom jeg selv er dobbelt statsborger (norsk/amerikansk), har jeg et noe mer intimt forhold til dette regelverket enn de fleste. Derfor skal jeg besvare spørsmålet med korte og presise forklaringer.

Vi begynner med personen det dreier seg om:

Ted Cruz er medlem av det republikanske partiet, og ble i 2012 valgt som en av Texas’ to senatorer. Cruz ble født i Calgary i Canada i 1970, og er sønn av en cubansk oljeingeniør og hans amerikanske kone. Faren forlot Cuba i 1957 for å studere i Texas, og valgte å bli i USA også etter studiene. Han ble amerikansk statsborger i 2005.

Så går vi til de formelle kravene for å bli president:

Den amerikanske grunnloven spesifiserer at en person som ønsker å bli amerikansk president må oppfylle visse krav.

De viktigste står i artikkel 2, sammen med presidentens ansvarsområder og andre viktige detaljer ved embetet:

  • Presidenten må være født amerikansk statsborger (begrepet på engelsk er «natural-born»).
  • Presidenten må ha fylt 35 år.
  • Presidenten må ha bodd innenfor USAs grenser sammenhengende i 14 år.

I andre deler av grunnloven står det andre krav som nesten aldri er relevante, deriblant at personen ikke kan ha gjort opprør mot den amerikanske statsmakten. Dette var en del av en grunnlovsendring i perioden etter den amerikanske borgerkrigen, som skulle sørge for at ingen som hadde stått på sørstatenes side skulle kunne velges til embetet.

Hva er det som er i tvil?

Ted Cruz er beviselig over 35 år (født 1970), og han har beviselig vært bosatt i USA i over 14 år. Tvilen består i to ting.

1. Var Ted Cruz amerikansk statsborger fra fødselen av? Svaret er et klart JA. Enhver person som har en amerikansk statsborger som biologisk forelder, regnes automatisk som amerikansk statsborger fra fødselen av, så fremt:

  • Fødselen også registreres hos amerikanske myndigheter (det vil si nærmeste ambassade/konsulat dersom den skjedde utenfor USA)
  • Den amerikanske statsborgeren som er far/mor har vært bosatt i USA i fem år sammenhengende før barnets fødsel.
  1. Kan Ted Cruz fortsatt bli president selv om han er født utenfor USAs grenser? Noe av det som overrasket meg mest under utvekslingsoppholdet mitt i Washington, var at dette spørsmålet var gjenstand for diskusjon også blant amerikanske statsvitere. Svaret på dette spørsmålet er også JA. Det spiller ingen rolle hvor i verden (eller i universet, for den saks skyld) man er født, så lenge svaret på det forrige spørsmålet er JA.

For å ta et lignende eksempel: John McCain, republikanernes presidentkandidat i 2008, er født i Panama, der faren var stasjonert som marineoffiser. Dette hadde overhodet ingen betydning, ettersom svaret på spørsmål 1 var ja (og vel så det).

Et lite bispørsmål er hvorvidt Ted Cruz’ canadiske statsborgerskap har noen betydning. Cruz var nemlig dobbelt statsborger mesteparten av livet, noe han tilsynelatende ikke visste om, fordi han var født på canadisk jord. Han frasa seg sitt canadiske statsborgerskap i 2014, for å avlive hele spørsmålet. Rent juridisk sett ville dette likevel neppe hatt noe å si. Amerikansk lovgivning tillater dobbelt statsborgerskap.

Undertegnede som eksempel

Jeg er født i Trondheim, med amerikansk mor og norsk far. Min mor bodde i USA i sine første 21 leveår, og dermed oppfylte vi kravene jeg spesifiserte i spørsmål nummer én ovenfor. Derfor har jeg både norsk og amerikansk statsborgerskap. Det samme gjelder min seks år yngre bror. Med mindre jeg bestemmer meg for å bo i USA i fem år i forkant, vil imidlertid ikke det amerikanske statsborgerskapet overføres til mine barn.

Dersom jeg melder flytting til USA 1. januar 2016, vil jeg kunne stille som presidentkandidat fra og med 1. januar 2030. Da har jeg oppfylt alle de tre kravene i artikkel 2:

– Jeg ble født med amerikansk statsborgerskap
– 1. januar 2030 vil jeg være 35 år (og fylle 36 om 43 dager)
– 1. januar 2030 vil jeg ha bodd i USA i 14 år sammenhengende.

Dette har jeg imidlertid ingen planer om.

Tl;dr: Det finnes overhodet ingen juridiske hindringer for at Ted Cruz kan stille som president, og jeg ønsker ham lykke til.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s