Myten om Europas dårligste fotballhovedstad

Senest på mandag gjentok TV2 Zebra-programmet Matchball en av norsk idretts mest seiglivede myter: «Oslo er den verste fotballhovedstaden i Europa!» Med kun ett lag på nivå én og ett lag på nivå to er det ingen tvil om at fotballbyen Oslo har opplevd bedre tider – og dagens situasjon står i sterk kontrast til 60-tallets «trikkeserie», der intet mindre enn fire klubber fra Oslo kommune spilte på høyeste nivå i Norge. Mange Osloboere skuer nok med misunnelse mot øst, der Stockholmsfotballen har to splitter nye gigantanlegg og tre lag som samler 15-30 000 tilskuere i snitt.

Problemet med Matchballs påstand ligger i definisjonen. For at påstanden skal være sann, må man gjøre en definisjonsmessig justering som automatisk blir urettferdig overfor Oslo. Man må nemlig avgrense «fotballhovedstaden» til Oslo kommune.

Hva er så galt med dette? Her er et diagram over status i de skandinaviske fotballhovedstedene, forutsatt at vi begrenser oss til lagene som spiller innenfor kommunen, ikke tettstedet eller byregionen. Dette er en naturlig avgrensning, da kommunene i de tre skandinaviske landene har ganske like ansvarsområder og struktur.

Kommune Nivå 1 Nivå 2
København 1 0
Oslo 1 1
Stockholm 2 0
  • Oslo kommune har Vålerenga på nivå 1, og KFUM som nyopprykkede til nivå 2. KFUMs hjemmekamp mot Åsane sist helg var den første kampen på nivå 2 i Oslo kommune siden 2010.
  • Stockholms kommun har Djurgården og Hammarby på nivå 1.
  • Københavns kommune har FC København på nivå 1. Selv dette kan bestrides, da FCK både trener og feirer seriegull i Frederiksbergs kommune. Frederiksberg er en merkelig etterlevning fra tiden da København var omkranset av bymurer, og kommunen er i dag fullstendig innesluttet av hovedstaden.

Oslo er med andre ord ikke engang den verste fotballhovedstaden i Skandinavia, forutsatt at man behandler de to andre hovedstedene likt som Oslo.

Hva så med det brennhete Københavnsderbyet mellom FCK og Brøndby? Eller Tvillingderbyt i Stockholm mellom AIK og Djurgården?

Disse kan med rette kalles byderbyer, men Brøndby holder ikke til i Københavns kommune, og AIK holder ikke til i Stockholms kommun. For å kalle Oslo «Europas verste fotballhovedstad» må man altså definere «København» og «Stockholm» som tettstedene København og Stockholm, mens definisjonen av «Oslo» må smalnes ned til Oslo kommune. Et relativt stort sprang, og overhodet ikke rettferdig overfor Oslo.

For å gjøre denne sammenligningen mer rettferdig, kan vi utvide definisjonen til Stockholms tätort, tettstedet Oslo, og Storkøbenhavn. Alle disse begrepene oppfyller så vidt jeg kan se FNs definisjon om at det må være maksimalt 200 meter mellom bebyggelsen – dette tillater «hull» for motorveier, elver, parker og lignende.

Tettsted
København 2 1
Oslo 3 2
Stockholm 3 1

 

  • Oslo får dermed legge til Stabæk og Lillestrøm fra Tippeligaen, samt Strømmen fra OBOS-ligaen.
  • København får legge til Brøndby fra Superligaen, samt Lyngby fra 1. division.
  • Stockholm får legge til AIK fra Allsvenskan, samt AFC United fra Superettan.

Rett skal være rett. Hverken Stabæk eller Lillestrøm definerer seg selv som Oslolag, mens både Brøndby og AIK definerer seg som henholdsvis Københavnlag og Stockholmslag. Samtidig har nesten samtlige av disse klubbene en identitet som fokuserer på et bestemt område av byen, eller byregionen.

  • Brøndby og deres fans definerer seg som et lag fra Vestegnen, den endeløse rekken med forsteder man passerer hvis man kjører fra København mot vest.
  • AIK definerer seg som Norrort, en definisjon som inkluderer Stockholm, men også en rekke av de nordlige forstedskommunene, deriblant Solna som har vært klubbens hjem siden 1937. Da Hammarby rykket opp til Allsvenskan i 2014, var det sågar mange Djurgården-fans som spøkte med at nå fikk man endelig et ekte Stockholmsderby igjen – tross at AIK og Djurgården er hverandres største rivaler med klar margin.
  • Hammarby har en identitet som er tett knyttet opp til Södermalm og Söderort – Stockholms gamle arbeiderkvarter. Både Södermalm og Söderort defineres dog til å ligge innenfor Stockholm kommune.

Dette gjør også at en annen eldgammel og seiglivet myte – «Oslo har ingen derbyer» kan avlives. Dersom ikke Vålerenga-Lillestrøm kan klassifiseres som et Osloderby, er det eneste hovedstadsderbyet i Skandinavia Hammarby-Djurgården.

For et par år tilbake skrev for øvrig UEFA en artikkel om Europas dårligste fotballhovedsteder, i anledning Hearts’ og Hibernian’s nedrykk fra den skotske toppdivisjonen. Den finner du her:
http://www.uefa.com/memberassociations/news/newsid=2112993.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s