Den populistiske æraen

Den populistiske æraen i europeisk politikk kommer til å vare helt fram til:

  1. Europeiske politikere slutter å se på middelklassen som de eneste velgerne man må lokke til seg.
  2. Europa slutter å bruke multikulturalisme som sovepute for å ignorere reelle sosiale problemer og segregering.
  3. Man innser at den sosiale mobilitetens storhetstid er over.
    3.1. Man gjør sosial mobilitet til en fanesak igjen.
    3.2. Man innser at mange ikke har noen ambisjon om å være annet enn arbeiderklasse, og forsøker å gjøre livene deres så levelige og produktive som mulig.

Det jeg prøver å si, er: politikere fra alle partier må slutte å tro at populisme er en plagsom kløe som går bort om noen år. Vi må bekjempe den. Vi må gi deres velgere en grunn til å tro at noen andre kan representere dem bedre. Vi må anerkjenne deres problemer, selv om vi ikke er enige med dem om løsningene.

Millioner av europeere føler seg oversett. Da er det lett for sånne som Boris Johnson og Nigel Farage, som selvfølgelig tilhører klassen som overser dem, å utnytte disse velgerne i sin egen kamp. Lar vi dem fortsette uforstyrret, setter vi europeisk demokrati i fare. Dette går så utrolig mye dypere enn folkeavstemningen i Storbritannia. Dette er tendenser vi ser i så utrolig mange land i Europa de siste årene.

Jeg tror på EU som den eneste institusjonen som kan sørge for at Europa fortsatt er et fantastisk kontinent å bo på om 50 år. Men da må både EUs politikere og nasjonale politikere gjøre justeringer for å inkludere folkedypet. Vi trenger ikke like det de synes om innvandrere og globalisering, men driter vi i dem, er drømmen om et fredelig, åpent og velstående Europa fortapt.

Men jeg sier som islendingene, som for øvrig trolig skal sette i gang et høyst interessant politisk eksperiment til høsten: Þetta reddast. Hvis vi vil.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s