Amerikansk fotball denne uka

Dette er en ny spalte jeg tenkte jeg skulle prøve ut, der jeg oppsummerer hva som har skjedd i amerikansk fotball denne uka – men uten å bruke de tunge faglige begrepene som gjerne preger NFL-artikler på norsk. Kort fortalt vil jeg fortelle hva som har skjedd i NFL denne uka, uten å gå i detalj om statistikk, hvem som er best å ha på fantasylaget for øyeblikket, og så videre. Rett og slett gjøre amerikansk fotball til en sport for andre enn de verste nerdene.

For å forstå alt er det nok likevel nyttig å lese tidligere innlegg jeg har skrevet om temaet – jeg vurderer for øvrig å skrive en oppdatert versjon av disse artiklene:
Regler
Kulturen og Super Bowl

NFL runde 14-oppsummering:

 • I torsdagskampen tok Atlanta Falcons en sterk hjemmeseier 20-17 mot divisjonsleder New Orleans Saints, og sitter dermed for øyeblikket på en wildcard-plass. For Saints ser muligheten til å få bye week (hoppe over første runde av sluttspillet) stadig fjernere ut.
 • New Era Stadium i Buffalo var preget av tett snødrev denne søndagen – så tett at man ikke kunne se over banen på tvers i perioder. I det som var en poengfattig, men underholdende affære, klarte Bills å kapre en 13-7-seier på overtid. Dermed holder de liv i sine sluttspilldrømmer, mens Indianapolis Colts nok bare venter på at denne grusomme sesongen skal ta slutt.
 • To ustabile lag uten noe å spille for møttes i Cincinnati. Bengals kollapset helt og fullstendig og tapte 7-33 mot Chicago Bears.
 • Mer drama var det i motsatt ende av Ohio. Cleveland Browns luktet på sin første seier for sesongen i lange perioder, og ledet 21-7 da siste kvarter begynte. Green Bay Packers hadde vært i dvale lenge, men våknet, klarte å sette balanse i regnskapet, og sendte kampen til overtid. Der var det bare ett lag på banen, og Packers vant til slutt 27-21. Dermed holder også de liv i sluttspilldrømmene.
 • Kansas City Chiefs tok imot Oakland Raiders til det som i praksis var en kamp om seieren i en av ligaens svakeste divisjoner. Etter mange uker der de famlet i blinde, klarte Chiefs endelig å ta seg sammen og hadde en 26-0-ledelse da man gikk inn i siste kvarter. Raiders forsøkte seg på et comeback og klarte å score 15 poeng, men det holdt ikke. Dermed sitter Chiefs fortsatt på sluttspillplassen.
 • New York Giants sparket hovedtrener Ben McAdoo på mandag, etter en elendig sesong. Dermed var Eli Manning tilbake på banen før hjemmemøtet mot Dallas Cowboys, men det hjalp så lite. Cowboys scoret 20 poeng i siste kvarter, vant 30-10, og holder dermed liv i håpet om sluttspill.
 • Et annet lag som holder liv i sluttspilldrømmene er Detroit Lions, etter en seier 24-21 borte mot Tampa Bay Buccaneers. Mest hjerteskjærende for Bucs-fansen var nok at seieren kom på et field goal i sluttsekundene etter et fantastisk comeback fra hjemmelaget.
 • Rundens i utgangspunktet mest spennende kamp sto i Charlotte, der Carolina Panthers tok imot Minnesota Vikings. Panthers holdt ut og sikret kanskje årets viktigste seier, 31-24, som setter dem på en sluttspillplass med relativt trygg margin.
 • San Francisco 49ers ser ut til å ha fått en solid vitamininnsprøytning med Jimmy Garoppolo som quarterback, og sikret årets tredje seier borte mot Houston Texans. Ingen av disse lagene har noe å spille for, men en hel sesong med Garoppolo neste år kan bli spennende for 49ers.
 • New York Jets kom fra en sterk seier hjemme mot Chiefs, men ble totalt utklasset i Denver. Broncos tok en 23-0-seier, og øyner dermed litt håp for neste sesong, enda begge disse lagene kan se langt etter en sluttspillplass i år.
 • Ikke mange poeng på tavla i Phoenix heller, men Arizona Cardinals tok en 12-7-seier etter en sterk andreomgang. Tennessee Titans trengte en seier her for å ha håp om å vinne divisjonen og få hjemmebane i første sluttspillkamp.
 • Los Angeles Chargers har fortsatt et håp om å vinne AFC West etter en 30-13-seier hjemme mot Washington Redskins.
 • Det ble poengrikt i den andre kampen i Los Angeles, da Philadelphia Eagles slo Rams 43-35. Begge lag spilte glimrende football og fortjener de sluttspillplassene de ligger på. Imidlertid er det dårlig nytt for Eagles at quarterback Carson Wentz, som har vært en av de beste spillerne i ligaen i år, ser ut til å ha revet korsbåndet. Dermed må Eagles trolig klare seg uten ham resten av sesongen.
 • Spennende var det også i Jacksonville, der Jaguars tok en noe overraskende 30-24-seier mot Seattle Seahawks. Med dette har Jaguars allerede gjort sin beste sesong på ti år, og har et solid grep om divisjonen.
 • Pittsburgh Steelers har ikke gjort det lett for seg selv i år, og fortsatte med samme tendens hjemme mot erkerivalen Baltimore Ravens. Etter et helt spinnvilt siste kvarter endte kampen 39-38, og dermed beholder Steelers grepet om førsteplassen i AFC.
 • I natt norsk tid tar Miami Dolphins imot New England Patriots. Her forventes intet annet enn en solid borteseier, idet Patriots kjemper om førsteplassen i AFC mens Dolphins er fullstendig parkert.

Hvordan ser sluttspillet ut for øyeblikket?
Med tre kamper igjen ser sluttspillbildet i AFC slik ut:
1. Pittsburgh Steelers
2. New England Patriots
3. Jacksonville Jaguars
4. Kansas City Chiefs
5. Tennessee Titans
6. Buffalo Bills

Fortsatt reelle muligheter: Baltimore Ravens, Los Angeles Chargers, Oakland Raiders

I NFC er dette ståa:
1. Philadelphia Eagles
2. Minnesota Vikings
3. Los Angeles Rams
4. New Orleans Saints
5. Carolina Panthers
6. Atlanta Falcons

Fortsatt reelle muligheter: Seattle Seahawks, Detroit Lions, Green Bay Packers, Dallas Cowboys

I sluttspillet får 1. og 2. plassen i hver conference (AFC og NFC) først friuke, mens 3. og 6. plassen og 4. og 5. plassen spiller i første sluttspillrunde. Dette kalles «wildcard round». Uka etter møter vinnerne av disse kampene 1. og 2. plassen i «divisional round», før vinnerne av disse kampene møtes i «conference championship». Vinnerne i disse kampene møtes til slutt i Super Bowl.

Hva skjer til helga?
– I torsdagskampen skal Indianapolis Colts ta imot Denver Broncos i en helt betydningsløs kamp.
– Detroit Lions må vinne hjemme mot Chicago Bears. Denne kampen går usedvanlig nok på lørdag.
– Kansas City Chiefs tar imot Los Angeles Chargers, i det som i praksis er et oppgjør om en sluttspillplass. Denne kampen går også på lørdag.
– Buffalo Bills tar imot Miami Dolphins i en kamp hjemmelaget må vinne.
– Baltimore Ravens trenger en seier og er derfor godt fornøyd med å reise til ligaens suverene jumbo, Cleveland Browns.
– Minnesota Vikings tar imot Cincinnati Bengals – og bør naturligvis være storfavoritter.
– New Orleans Saints tar imot New York Jets – og bør naturligvis være storfavoritter.
– New York Giants tar imot Philadelphia Eagles – og her bør bortelaget være storfavoritter.
– Washington Redskins møter Arizona Cardinals til en betydningsløs kamp.
– Green Bay Packers reiser til Carolina Panthers, vel vitende om at de MÅ vinne om de skal ha sluttspillplass.
– Jacksonville Jaguars tar imot Houston Texans, og bør vinne for å holde grepet om divisjonen.
– Seattle Seahawks tar imot Los Angeles Rams i en svært interessant kamp.
– Årets kanskje største kamp hittil: Pittsburgh Steelers tar imot New England Patriots. Her skal i praksis kampen om førsteplassen i AFC avgjøres.
– San Francisco 49ers tar imot Tennessee Titans, i en kamp sistnevnte bør vinne for å holde et grep om sluttspillplass.
– Oakland Raiders tar imot Dallas Cowboys. Ett av disse lagene kommer til å miste alt håp om sluttspillplass denne kvelden.
– Tampa Bay Buccaneers tar imot Atlanta Falcons i en kamp sistnevnte bør vinne.

PS: Lørdag spilte offisersakademiene til den amerikanske hæren og marinen sin årlige footballkamp. Kampen er særdeles prestisjetung og de fleste amerikanere har sympatier for det ene eller andre akademiet. Army vant 14-13. 😡

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s