Amerikansk fotball denne uka 2

Dette er en ny spalte jeg tenkte jeg skulle prøve ut, der jeg oppsummerer hva som har skjedd i amerikansk fotball denne uka – men uten å bruke de tunge faglige begrepene som gjerne preger NFL-artikler på norsk. Kort fortalt vil jeg fortelle hva som har skjedd i NFL denne uka, uten å gå i detalj om statistikk, hvem som er best å ha på fantasylaget for øyeblikket, og så videre. Rett og slett gjøre amerikansk fotball til en sport for andre enn de verste nerdene.

For å forstå alt er det nok likevel nyttig å lese tidligere innlegg jeg har skrevet om temaet – jeg vurderer for øvrig å skrive en oppdatert versjon av disse artiklene:

NFL runde 15-oppsummering:

 • ​Torsdagskampen betydde absolutt ingenting, men var likevel en moralsk viktig seier for Denver Broncos som har hatt en katastrofesesong. For Indianapolis Colts var det å ryke 25-13 på hjemmebane kanskje prikken over I-en på et år de helst vil glemme.
 • Detroit Lions holdt liv i sluttspillhåpet sitt med en kontrollert 20-10-seier mot Chicago Bears.
 • Kansas City Chiefs overkjørte Los Angeles Chargers 30-13, og dermed skal divisjonstittelen i AFC West i praksis være i boks for dem. Etter en lang rekke tap i oktober og november er den stigende formen kjærkommen for Chiefs foran sluttspillet.
 • Buffalo Bills etablerte raskt en solid ledelse mot Miami Dolphins, på et New Era Field der forholdene heldigvis var betraktelig bedre enn for en uke siden. Miami forsøkte seg på et comeback, kanskje inspirert av overraskelsesseieren mot Patriots sist mandag, men klarte ikke å komme nærmere enn 24-16.
 • Kampene mot Baltimore Ravens er alltid spesielt følelsesladde for Cleveland Browns-fans, siden Ravens ble etablert da det gamle Browns-laget ble flyttet i 1995. Dessverre for Cleveland hjalp ikke motivasjonen på spillet, og laget gikk på sitt 14. strake tap. Ravens vant 27-10 og er dermed fortsatt kandidat til sluttspillsplass.
 • Cincinnati Bengals har hatt en marerittsesong, og foran kampen mot Minnesota Vikings gikk ryktet om at hovedtrener Marvin Lewis vurderer å gi seg etter sesongen. Dette hjalp neppe på motivasjonen, og Bengals ble overkjørt 34-7 av hjemmelaget. Vi fikk se en god illustrasjon på Bengals’ sesong da en helt åpen spiller fikk ballen rett i hendene, og på helt uforståelig vis glapp den på en viktig third down.
 • New Orleans Saints hadde, usedvanlig nok, et fantastisk forsvarsspill tidligere i sesongen, men ser nå ut til å være tilbake til normalen. Mot New York Jets ble det allikevel seier 31-19, og dermed skal Saints ha et godt grep om seier i divisjonen. For Jets tar sesongen for alvor slutt her.
 • Philadelphia Eagles er nok fortsatt litt sjokkskadet etter at quarterback Carson Wentz fikk en langtidsskade i forrige uke, og sleit lenge med New York Giants, som har gitt opp denne sesongen for lengst. Backup-quarterbacken Nick Foles klarte likevel å hale i land en sterk 34-29-seier.
 • To lag uten noe å spille for møttes da Washington Redskins tok imot Arizona Cardinals. Kampen bar preg av det og ingen av lagene kom egentlig ordentlig i gang. Redskins vant likevel til slutt 20-15.
 • For Green Bay Packers var det knyttet store forventninger til bortekampen mot Carolina Panthers. Quarterback Aaron Rodgers var tilbake fra skade, og laget holdt følge med Panthers i en omgang, men kollapset i siste halvdel av kampen. Panthers scoret 31 poeng, og det ble for mye å innhente tross et iherdig forsøk de siste fem minuttene. Sluttresultatet var 31-24, og dermed har Panthers et godt grep om en wildcardplass, mens Packers kun har teoretiske muligheter til en sluttspillplass.
 • Jacksonville Jaguars har parkert resten av AFC South i år, og fortsatte i samme stil hjemme mot Houston Texans. Sluttresultat 45-7.
 • I en kamp de bare måtte vinne for å holde liv i sluttspillhåpet, så det ut som Seattle Seahawks helt hadde glemt hvordan man spiller amerikansk fotball. Los Angeles Rams dominerte som de neppe noen gang har gjort før i nordvest, og tok til slutt en 45-7-seier. Formsvikten til Seahawks fortsetter, altså.
 • Rundens mest etterlengtede kamp fant sted i Pittsburgh, der Steelers tok imot New England Patriots til kamp om 1. plassen i hele AFC. Steelers så ut til å ha seieren innen rekkevidde, men fikk en kontroversiell touchdownannullering mot seg, og det er sjelden lurt å bare ha åtte poengs margin mot Patriots med tid igjen på klokka. Patriots vant, 27-24.
 • For San Francisco 49ers fortsetter godformen etter at de flyttet Jimmy Garoppolo opp til startplass på quarterback. I denne kampen ble Tennessee Titans beseiret 25-23, i en kamp bortelaget egentlig trengte å vinne for å holde følge med Jaguars.
 • Dallas Cowboys og Oakland Raiders trengte begge seier i hovedkampen for å holde liv i sluttspilldrømmen, og det er Texas-laget som kan gå inn i en ny uke med optimistisk lynne. Seier 20-17 i Oakland, samt at running backen Zeke Elliott kommer tilbake fra karantene neste uke, gjør at laget kan være svært optimistiske. For Oakland ble dette enda en nesten-sesong.
 • I natt norsk tid tar Tampa Bay Buccaneers imot Atlanta Falcons i en kamp der kun sistnevnte har noe å spille for. Vinner Atlanta har de gode muligheter til å kapre siste wildcardplass, hvis ikke er det plutselig vidåpent.
Hvordan ser sluttspillet ut for øyeblikket?
Med to kamper igjen ser sluttspillbildet i AFC for øyeblikket slik ut:
1. New England Patriots
2. Pittsburgh Steelers
3. Jacksonville Jaguars
4. Kansas City Chiefs
5. Tennessee Titans
6. Buffalo Bills
Fortsatt reelle muligheter: Baltimore Ravens, Los Angeles Chargers
I NFC er dette ståa:
1. Philadelphia Eagles
2. Minnesota Vikings
3. Los Angeles Rams
4. New Orleans Saints
5. Carolina Panthers
6. Atlanta Falcons
Fortsatt reelle muligheter: Detroit Lions, Seattle Seahawks, Dallas Cowboys
Sukk. Mitt eneste håp for øyeblikket er at Patriots ikke kommer til Super Bowl.
I sluttspillet får 1. og 2. plassen i hver conference (AFC og NFC) først friuke, mens 3. og 6. plassen og 4. og 5. plassen spiller i første sluttspillrunde. Dette kalles «wildcard round». Uka etter møter vinnerne av disse kampene 1. og 2. plassen i «divisional round», før vinnerne av disse kampene møtes i «conference championship». Vinnerne i disse kampene møtes til slutt i Super Bowl.

Hva skjer i helga?
– To kamper går på lille julaften. I den første tar Baltimore Ravens imot Indianapolis Colts i en kamp førstnevnte må vinne.

– Green Bay Packers tar imot Minnesota Vikings til et viktig rivaloppgjør. Hjemmelaget har ikke så mye å spille for lenger, men sier aldri nei til å sabotere for erkerivalene, som med tap står i fare for å miste friuka si.

– Langt på vei de fleste kampene går julaften. Chicago Bears møter Cleveland Browns i et relativt håpløst oppgjør. Kan Browns bryte den lange tapsrekka og unngå å bli andre lag til å gå hele sesongen uten seier?

– Detroit Lions skal til Cincinnati og møte Bengals. Bengals har null og niks å spille for, mens Lions trenger seier.

– Los Angeles Rams reiser til Nashville for å møte Tennessee Titans. Begge lag er godt med i kampen om sluttspillplass og vil gjerne ha en seier her, men det er nok bortelaget som er favoritter.

– Miami Dolphins reiser til Kansas City, for å møte et Chiefs-lag som har stått opp fra de døde. Hjemmelaget er alene om å ha noe å spille for og er således klare favoritter her.​

– Buffalo Bills reiser pliktskyldig til Boston for å ta imot sin årlige dose med juling fra New England Patriots. Begge lag har mye på spill i denne kampen, men det er likevel hjemmelaget som er klare favoritter.

– Atlanta Falcons reiser til New Orleans for å møte Saints, i en kamp begge lag bør vinne av ulike årsaker. Det er likevel bortelaget som har mest å tape.

– New York Jets møter Los Angeles Chargers i en kamp som kun potensielt er interessant med tanke på Chargers’ muligheter for en wildcardplass. Begge lag har vært helt utrolig ujevne de siste ukene, så jeg tør ikke spå noe.

– Washington Redskins tar imot et Denver Broncos i god form. Vanskelig å spå denne, særlig siden den er helt betydningsløs for begge lag.

– Tampa Bay Buccaneers tar turen til Charlotte for å møte Carolina Panthers. Sistnevnte lukter på en mulighet for divisjonsseier dersom det også blir Saints-tap, så her er det ting på spill.

– Jacksonville Jaguars i superform reiser vestover for å møte San Francisco 49ers…også de i superform. Tipper Jaguars tar denne, dog.

– Et Seattle Seahawks i kriseform skal til Dallas for å møte Cowboys i god form. Her står og faller dessuten begge lags sluttspillmuligheter.

– New York Giants drar til Arizona for å møte Cardinals. Ingen av lagene har noe å spille for, og begge er høyst ujevne.

– To kamper går 1. juledag. I den ene skal Pittsburgh Steelers til Houston for å møte Texans. Sistnevnte har hatt en sesong de vil glemme fortest mulig, mens Pittsburgh fortsatt jakter en friuke i sluttspillet.

– Til slutt reiser Oakland Raiders, med knuste håp og drømmer, til Philadelphia for å møte Eagles. Med seier i denne kampen lukter det at førsteplassen er i boks for sistnevnte.

I tillegg har collegelagene begynt å spille sine bowls. Dette er prestisjetunge oppvisningskamper etter den vanlige sesongen er ferdig. De virkelige godbitene finner sted først rundt nyttår, men allerede har bl.a. Boise State slått Oregon i Las Vegas Bowl. Lille julaften spiller hærens akademi mot San Diego State i Armed Forces Bowl. 2. juledag er det Cactus Bowl mellom Kansas State og UCLA.

Siste runde går i sin helhet på nyttårsaften.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s