Amerikansk fotball denne uka 3

Dette er en ny spalte jeg tenkte jeg skulle prøve ut, der jeg oppsummerer hva som har skjedd i amerikansk fotball denne uka – men uten å bruke de tunge faglige begrepene som gjerne preger NFL-artikler på norsk. Kort fortalt vil jeg fortelle hva som har skjedd i NFL denne uka, uten å gå i detalj om statistikk, hvem som er best å ha på fantasylaget for øyeblikket, og så videre. Rett og slett gjøre amerikansk fotball til en sport for andre enn de verste nerdene.

For å forstå alt er det nok likevel nyttig å lese tidligere innlegg jeg har skrevet om temaet – eg vurderer for øvrig å skrive en oppdatert versjon av disse artiklene.

NFL runde 16-oppsummering:

 • Runden begynte på julaften, da Indianapolis Colts reiste til Baltimore for å møte Ravens. Der hadde hjemmelaget få problemer med å ta seg av dem, og de kan dermed lukte en sluttspillplass i det ikke så altfor fjerne.
 • Green Bay Packers plasserte Aaron Rodgers utenfor troppen igjen foran møtet med Minnesota Vikings. Dermed gikk Packers uten poeng på hjemmebane for andre gang i år, idet Vikings vant 16-0.
 • Cleveland Browns reiste til Chicago for å møte Bears, i det som var den siste realistiske muligheten til en seier i år. Den muligheten klarte definitivt ikke Browns å ta vare på, og Bears tok en komfortabel 20-3-seier. Browns har i hvert fall sikret seg førstevalget i neste års draft…
 • Detroit Lions ble et av mange lag til å miste muligheten til sluttspillplass denne runden, da de gikk på et sjokkerende tap i Cincinnati mot Bengals. Sistnevnte har sett helt forferdelige ut de siste rundene, og det var forventet at Lions skulle fikse biffen enkelt.
 • Mange hadde antatt at Los Angeles Rams skulle kjøre over Tennessee Titans på bortebane, men sistnevnte gjorde det vanskeligere enn ventet. Rams vant likevel 27-23, og har dermed sikret seg sluttspillplass, mens Tennessee Titans fortsatt har en mulighet med seier i siste kamp.
 • Miami Dolphins skulle redde stumpene av sesongen i Kansas City. Slik ble det ikke, og Chiefs sikret seg istedenfor seier i AFC West, med 29-13 mot delfinene.
 • Nok en gang var det en kontroversiell avgjørelse til fordel for New England Patriots, denne gangen hjemme mot Buffalo. Heldigvis ble den ikke kampavgjørende, i det Patriots vant 37-16.
 • New Orleans Saints ville hevnes det svake tapet i Atlanta for et par uker siden, og gjorde det til gagns. Atlanta Falcons røk 13-23 i Big Easy. Dermed er sluttspillplassen sikret for hjemmelaget.
 • Både New York Jets og Los Angeles Chargers trengte seier for å holde liv i sluttspillhåpet, og det var sistnevnte som trakk det lengste strået. I en ikke altfor velspilt kamp vant Chargers 14-7.
 • To lag uten noe å spille for møttes i Washington, da Redskins tok imot Denver Broncos. Tross at bortelaget har hatt en stigende formkurve de siste ukene, fant de ikke ut av Redskins, som vant 27-11.
 • Carolina Panthers skulle jo bare cruise til seier hjemme mot Tampa Bay Buccaneers, men sistnevnte gjorde det overraskende vanskelig. Cam Newton reddet dagen for Panthers til slutt, og sikret 22-19-seier. Dermed er Panthers i sluttspillet.
 • San Francisco 49ers har virkelig våknet til liv etter at Jimmy Garoppolo kom til klubben, og sikret sin fjerde strake seier hjemme mot Jacksonville Jaguars. Dette er dessuten kanskje den sterkeste, med tanke på Jaguars’ defensive styrke i år. Sluttresultatet var 44-33.
 • Seattle Seahawks og Dallas Cowboys trengte begge seier i Texas for å ha veien åpen til sluttspillet. Cowboys var dessuten store favoritter, grunnet deres stigende formkurve og Seahawks’ synkende. Men laget fra nordvest var ikke helt ferdigspilt for i år. De styrte kampen defensivt, akkurat som i gamle dager, og vant 21-12.
 • New York Giants dro ut i ørkenen for å møte Arizona Cardinals, i en helt betydningsløs kamp. Cardinals noterte årets sterkeste defensive prestasjon, og vant 23-0.
 • juledag gikk de siste to kampene. Pittsburgh Steelers hadde total kontroll i Houston, og slo Texans 34-6. Rett og slett en imponerende prestasjon.
 • Philadelphia Eagles sikret seg 1. plass i NFC, men så fryktelig rustne ut i en 19-10-seier over Oakland Raiders. Sistnevnte kan se langt etter sluttspillplass nå.

Hvordan ser sluttspillet ut for øyeblikket?
Med en kamp igjen ser sluttspillbildet i AFC for øyeblikket slik ut:
1. New England Patriots
2. Pittsburgh Steelers
3. Jacksonville Jaguars
4. Kansas City Chiefs
5. Baltimore Ravens
6. Tennessee Titans
Fortsatt reelle muligheter: Los Angeles Chargers, Buffalo Bills

I NFC er dette ståa:
1. Philadelphia Eagles
2. Minnesota Vikings
3. Los Angeles Rams
4. New Orleans Saints
5. Carolina Panthers
6. Atlanta Falcons
Fortsatt reelle muligheter: Seattle Seahawks

I sluttspillet får 1. og 2. plassen i hver conference (AFC og NFC) først friuke, mens 3. og 6. plassen og 4. og 5. plassen spiller i første sluttspillrunde. Dette kalles «wildcard round». Uka etter møter vinnerne av disse kampene 1. og 2. plassen i «divisional round», før vinnerne av disse kampene møtes i «conference championship». Vinnerne i disse kampene møtes til slutt i Super Bowl.

Hva skjer i helga?
– Alle kamper går nyttårsaften. Det som kunne blitt en showdown om den siste sluttspillplassen, blir en helt ubetydelig kamp mellom Green Bay Packers og Detroit Lions, idet begge lag har klønet fra seg sjansen de hadde de siste ukene.
– Ubetydelig blir også oppgjøret mellom to lag som gjerne vil glemme hele sesongen, Houston Texans og Indianapolis Colts.
– Chicago Bears reiser inn i løvens hule når de møter Minnesota Vikings, som trenger seier for å sikre seg bye week.
– New York Jets reiser til erkerivalen New England Patriots. Klare favoritter er naturligvis Patriots.
– Washington Redskins skal til New York og møte Giants. Ingen av lagene har noe annet enn æren å spille for, men de er rivaler og det blir alltid tøffe oppgjør.
– Samme er tilfelle i Philadelphia, der Eagles tar imot Cowboys. Eagles har 1. plassen i NFC sikra, mens Cowboys er ute av sluttspilldiskusjonen. Men altså…disse lagene hater hverandre. Dypt og inderlig.
– Cleveland Browns har en siste, høyst tvilsom mulighet til å unngå en sesong med bare tap når de reiser til Pittsburgh. Kommer Steelers til å gi dem den muligheten? Neppe.
– Carolina Panthers drar til Atlanta for å møte Falcons, i en kamp som er betydningsfull for begge. Vinner Panthers, vinner de nok divisjonen. Vinner Falcons, bør de ha den siste sluttspillplassen.
– Kansas City Chiefs har sikret seg divisjonsseier, og drar til Denver for å møte nok et lag med en katastrofal sesong bak seg, i Broncos.
– Jacksonville Jaguars, årets store overraskelse, reiser til Tennessee for å møte Titans. Jacksonville har ingenting å spille for, Titans må ha seier for å sikre den siste sluttspillplassen.
– Los Angeles Rams i brukbar form tar imot San Francisco 49ers i knallform. Dette blir sannsynligvis blant de mest velspilte kampene i runden, tross at kun det ene laget har noe å spille for.
– Buffalo Bills får i hvert fall avslutte grunnspillet i varmere strøk, når de drar for å møte Miami Dolphins. Kun Bills har noe å spille for, og de er avhengige av seier samt at Titans taper sin kamp for å ta en sluttspillplass.
– Også Los Angeles Chargers har muligheter dersom Titans taper, og de tar imot utslåtte Oakland Raiders.
– Arizona Cardinals har ingenting å spille for, og møter Seattle Seahawks borte. Seahawks trenger seier samt Atlanta-tap.
– New Orleans Saints avslutter grunnspillet i Tampa Bay, der de møter Buccaneers. Sluttspillplassen er sikker, men kan de kanskje sikre seg hjemmebane i sluttspillet?
– Baltimore Ravens har en veldig enkel oppgave i møtet med Cincinnati Bengals: win and they’re in.

Verdt å merke seg at alle kampene denne runden har avspark 19:00 og 22:25 norsk tid, altså «overkommelige» tider, særlig med tanke på at dagen etter er helligdag. NBC får altså ikke en kveldskamp denne runden, og det er fortsatt uklart hvordan de skal kompenseres for dette.

Nå går det dessuten tett-i-tett med bowls i college footballen. I natt møtes UCLA og Kansas State til Cactus Bowl. Andre høydepunkter de kommende dagene er Texas mot Missouri i morgen, Virginia mot Navy og Stanford mot TCU på torsdag, og USC mot Ohio State på fredag. Det er imidlertid på 1. nyttårsdag at de virkelig store kampene går av stabelen, når de fire beste collegelagene spiller sine semifinaler.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s