Vinter-OL 2026 – lekene ingen vil ha

Med tanke på de mange kommentarene om hvor lurt det egentlig var å arrangere OL i Pyeongchang, og hvor katastrofalt ille vinter-OL i Beijing kommer til å bli om fire år, bestemte jeg meg for å se på IOCs muligheter framover.

Sommer-OL i 2024 og 2028 er allerede blitt delt ut til henholdsvis Paris og Los Angeles. Etter en søknadsrunde der Hamburg, Budapest og Roma droppet ut etter tur, var det kun disse to byene som sto igjen. Det hører også til unntakene at to OL ble delt ut samtidig, dette skyldes manglende interesse for 2028-lekene, samt at både Europa og USA var langt framme i «køen» for å få et sommer-OL igjen.

Når det gjelder vinter-OL i 2026, skal dette i utgangspunktet avgjøres på IOC-kongressen i Milano i september 2019. Imidlertid er man usedvanlig langt på etterskudd i søknadsprosessen. Det er en rekke byer som er interesserte, men ingen av disse har kommet til det stadiet i prosessen som vanligvis forventes halvannet år før avgjørelsen faller.

Søknader må leveres inn til IOC innen 31. mars i år.

Nettsiden gamesbids.com har en god oversikt, som jeg gjengir fra her:

  • I Østerrike ble en søknad fra Innsbruck, som arrangerte lekene i 1964 og 1976, avslått ved folkeavstemning i byen og delstaten. Ironisk nok arrangerte Innsbruck lekene i 1976 etter at Denver trakk seg av samme grunn. Istedenfor prøver man nå å få på plass en søknad fra byen Graz, i Steiermark sørøst i landet. Dette er imidlertid ganske kontroversielt innad i Østerrike, og søknaden virker for øyeblikket utrolig dårlig planlagt.
  • Sion i Sveits har erklært at de skal søke vinter-OL, men også her står en folkeavstemning i veien, som skal avholdes i juni. Kantonet Graubünden, som Sion ligger i, har allerede stemt nei, folkeavstemningen i juni skal kun pågå i selve byen Sion. Sion søkte også OL i 2006, da tapte de mot Torino.
  • Calgary i Canada vurderer å søke, men sliter med å samle politisk støtte til søknaden. Også her skal man avgjøre mye i juni. Calgary arrangerte som kjent lekene i 1988.
  • Stockholm forsøker å få på plass en søknad, men har også problemer med å få politikerne i ryggen.
  • Flere amerikanske byer, deriblant Salt Lake City som arrangerte 2002-lekene, har vurdert å søke, men det er ingenting konkret fra dette holdet ennå. Disse søknadene vil mest sannsynlig rette seg inn mot lekene i 2030.
  • Sapporo i Japan er interessert, men etter to vinter-OL på rad i Øst-Asia står nok de ganske langt bak i køen.

I korte trekk er IOC i kjempetrøbbel. De stedene der politikerne er med på laget, er ikke folket med, og omvendt. De europeiske søknadene står nok lengst framme i «køen» dersom de får finansieringen og den politiske støtten på plass, men dette er et enormt usikkerhetsmoment. Calgary har fasilitetene på plass, men er IOC virkelig arrangert i å ha lekene utenfor Europa? Sapporo har «alt» på plass utenom geografien – de stiller bak Nord-Amerika i køen. Imidlertid ligger Calgary, og Salt Lake City, godt an til å få 2030-lekene – som IOC kan finne på å dele ut i samme budrunde.

IOC skal ha fått en interessent for sommerlekene i 2032, men dette ligger naturligvis fortsatt langt fram i tid.

Legg igjen en kommentar