Amerikansk fotball denne uka

Denne helga startet NFL-sesongen igjen, og dermed er en av verdens mest fantastiske idretter i gang på ny. Jeg tenkte å fortsette den spalten jeg begynte på mot slutten av forrige sesong, der jeg beskriver hva som har skjedd denne uka uten å ta i bruk detaljer om statistikk, fantasylag, og så videre. Jeg vil gjøre amerikansk fotball til en sport som kan forstås av andre enn de verste nerdene.

NFL runde 1-oppsummering:

 • På torsdag kveld tok de regjerende mestrene Philadelphia Eagles imot Atlanta Falcons, som de slo i sluttspillet i fjor. Etter at begge lag hadde brukt førsteomgangen til å føle på hverandre, ble det endelig fyr i teltet da Eagles’ running back Jay Ajayi klarte å score to touchdowns i andre omgang. Eagles vant 18-12, og fikk dermed en drømmestart som tittelforsvarer.
 • Cleveland Browns tapte alle 16 kampene i fjor, og har kun én seier på de siste 32. Få levnet dem noen særlige sjanser på hjemmebane mot erkerivalen Pittsburgh Steelers, som var i sluttspillet forrige sesong. Rett nok kastet Steelers’ quarterback Ben Roethlisberger fire baller til motstanderen, men laget tok likevel oppskriftsmessig ledelsen 14-0. Derfra gikk det utforbakke, og Browns begynte å gjøre et comeback. Da kampen var ferdig, sto det 21-21 og det var duket for overtid. Overtiden ble et voldsomt antiklimaks. Begge lag bommet på et field goal som kunne vunnet kampen. Resultatet ble sesongens første uavgjort, den første på nesten to år. For Cleveland Browns må det være veldig blandede følelser over å bryte tapsrekka med bare en uavgjort.
 • I Indianapolis møttes to lag som hadde lagt en veldig skuffende sesong bak seg. Hjemmelaget Colts tok ledelsen til pause, men Cincinnati Bengals fikk i stand en imponerende andreomgang, med 17 poeng i siste quarter. Dermed fikk ikke sparkingen av Chuck Pagano i fjor noen umiddelbar effekt, og Bengals under en hardt presset Marvin Lewis tok hjem en sterk 34-23-seier på bortebane.
 • I en kamp som ble forsinket av dårlig vær to ganger, klarte Miami Dolphins endelig å levere en god kamp når det var ventet av dem. Mot fjorårets sluttspillslag Tennessee Titans leverte de en kamp som ikke var spektakulær, men som fikk jobben gjort og endte i 27-20-seier. Det er ellers verdt å nevne at Dolphins ikke så ut til å savne quarterbacken Jay Cutler, som la opp etter forrige sesong.
 • To av årets mest hypede lag møttes i det lilla palasset i Minneapolis. San Francisco 49ers har store forventninger i år med mange nye angrepsspillere og en av ligaens heiteste quarterbacker i Jimmy Garoppolo. Minnesota Vikings har på sin side kvittet seg med alle tre quarterbackene som nesten fikk dem til Super Bowl i fjor, og det nye førstevalget Kirk Cousins viste seg tilliten verdig og leverte to touchdownpasninger. Vikings vinner til slutt 24-16.
 • Houston Texans hadde enorme skadeproblemer og underpresterte voldsomt i fjor, men kunne knapt fått en tøffere motstander i første kamp enn New England Patriots. Gjengen som tapte fjorårets Super Bowl virket å ha god kontroll kampen gjennom, 41 år gamle Tom Bardy kastet tre touchdownpasninger, og tross et sent comeback fra Texans vant Patriots til slutt 27-20.
 • Det ble tidlig duket for en voldsom poengfest i New Orleans, der Saints tok imot Tampa Bay Buccaneers. Bortelaget festet tidlig grepet om kampen, men det så ut til å glippe da Saints begynte med et imponerende comeback. Til slutt endte den svært underholdende affæren likevel med 48-40 til Buccaneers.
 • Fjorårets aller største overraskelse, Jacksonville Jaguars, dro til New York for å møte et Giants-lag som det bare kunne gå oppover for. Ingen av lagene imponerte voldsomt i det offensive, men Jacksonville trakk likevel det lengste strået og vant 20-15.
 • Da Baltimore Ravens tapte mot Cincinnati Bengals i siste kamp i fjor, ga de samtidig vekk siste sluttspillplass til Buffalo Bills, som ikke hadde vært der siden 2000. Mange regnet med at Ravens skulle hevne seg mot Bills i årets første kamp. Bills har kvittet seg med quarterbacken Tyrod Taylor, og hele USA har stilt spørsmålstegn ved at Nathan Peterman er førstevalget deres. Peterman rakk å kaste to interceptions før han ble benket i tredje quarter. Ravens’ angrepsspill hadde derimot tatt fyr på en måte man ikke har sett i Baltimore på mange år. Laget ledet 26-0 til pause, og fortsatte slaktingen i andre omgang. De ga seg faktisk ikke før det sto hele 47-3.
 • Den første av de sene kampene gikk i Los Angeles, der Chargers tok imot Kansas City Chiefs. Stadion så ut til å være spekket med bortelagets fans, og de fikk se laget sitt levere tre glimrende quarters. Med 31-12-ledelse til Chiefs før siste quarter var det lite Chargers kunne gjøre, selv om de noterte seg for solide 16 poeng i de siste 15. Sluttresultatet var 38-28 til Chiefs.
 • Denver Broncos har skaffa seg en ny quarterback før årets sesong, og hjemme mot Seattle Seahawks gjorde han sine saker bra. Tre touchdownpasninger og en ellers ganske feilfri kamp fra Broncos, som slo Seahawks 27-24. Seahawks har mistet alle forsvarsspillerne fra «Legion of Boom»-æraen som skaffet dem et Super Bowl, og har en tøff sesong foran seg.
 • Det er vanskelig å si hva man skal vente seg av Arizona Cardinals og Washington Redskins, som møttes i Phoenix. Begge lag kan få en katastrofesesong, eller komme ut av ingensteds og imponere. Denne gangen var det Redskins’ tur til å komme med kruttet, da de slo Cardinals hele 24-6.
 • Carolina Panthers og Dallas Cowboys er begge lag som burde snuse på playoffplass i år. Tross at det alt i alt var Cowboys’ spillere som sto for de mest imponerende tallene i denne kampen, endte likevel Panthers opp med en ikke-så-altfor-sterk 16-8-seier. Begge lag må skjerpe seg voldsomt om de skal leve opp til forventningene.
 • Søndagskvelden var det duket for ligaens eldste rivaloppgjør. Green Bay Packers, med en fortsatt småskadet Aaron Rodgers på quarterback, tok imot Chicago Bears. Det så mørkt ut for Packers med Bears i ledelsen 20-3 i begynnelsen av tredje quarter. Så gjorde Aaron Rodgers som han har gjort mange ganger før: våknet til liv og ble plutselig Supermann. Han kronet comebacket med to og et halvt minutt igjen, da han sendte en pasning på 75 yards til Randall Cobb, som scoret touchdown for å gi Packers ledelsen 24-23. Det ble også sluttresultatet.
 • Som vanlig er det to kamper på mandagskvelden i første runde, og den første gikk i Detroit, der Lions tok imot New York Jets. Lions håpet på en god debut for den nye hovedtreneren Matt Patricia, men etter å ha holdt linja helt greit i førsteomgangen, gikk det helt galt i andre. I tredje quarter scoret Jets 31 (!) poeng, og da var det ingen vei tilbake. Sluttresultatet var vanvittige 48-17 til Jets.
 • Det var et California-oppgjør i den andre mandagskampen, idet Los Angeles Rams tok imot Oakland Raiders. Rams imponerte i fjor, mens Raiders underpresterte og har hentet inn sin gamle hovedtrener Jon Gruden for å styrke laget. Det hjalp ikke i denne første kampen, der Rams klarte en ganske enkel 33-13-seier.

Hvordan ser sluttspillet ut for øyeblikket?
Jeg tror vi venter noen runder med å bringe inn denne spalten.

Hva skjer i helga?

 • Hevntoktet til Baltimore Ravens fortsetter på torsdag, når de skal til Cincinnati for å møte Bengals.
 • Søndag blir det hjemmeåpning for Atlanta Falcons, som tar imot rivalene Carolina Panthers.
 • Buffalo Bills skal prøve å reise kjerringa mot Los Angeles Chargers.
 • Nytt rivaloppgjør på Lambeau Field, der Green Bay Packers tar imot Minnesota Vikings.
 • Tennessee Titans tar imot Houston Texans i Nashville.
 • New Orleans Saints håper å forlenge det som nå er blitt en rekke uten seier for Cleveland Browns.
 • New York Jets skal feire seieren mot Detroit Lions en stund, men så må de hjem og ta imot Miami Dolphins.
 • Pittsburgh Steelers så utrolig lite tillitsvekkende ut mot Cleveland Browns. Kan de reise kjerringa mot Kansas City Chiefs?
 • Tampa Bay Buccaneers har en sterk borteseier i ryggen, men oppgaven hjemme mot Philadelphia Eagles blir ikke lett.
 • Washington Redskins tar imot Indianapolis Colts, i den første sene ettermiddagskampen.
 • Los Angeles Rams er klare favoritter hjemme mot Arizona Cardinals.
 • To revansjesugne lag møtes i San Francisco, der 49ers tar imot Detroit Lions.
 • Klarer Broncos å fortsette den gode trenden hjemme mot Oakland Raiders?
 • Jacksonville Jaguars fikk rundjuling i AFC-finalen mot New England Patriots i fjor. Nå har de Patriots på hjemmebane. Kan de hevne seg?
 • Kveldskampen på søndag er et gammelt rivaloppgjør: Dallas Cowboys tar imot New York Giants. Begge lag må vinne for å ha heng på Philadelphia.
 • Chicago Bears tar imot Seattle Seahawks i mandagskampen.

Collegesesongen er forøvrig i gang, og til undertegnedes store irritasjon tapte Pitt stort mot Penn State lørdag. Ett stort rivaloppgjør i emning til helga, der Auburn tar imot LSU.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s