Sagaen om Antonio Brown

refer to caption

Foto: Keith Allison

Sagaen om Antonio Brown har vært den store snakkisen i amerikansk toppidrett den siste måneden – og ser nå ut til å ha nådd et foreløpig endepunkt, ved at Brown er blitt fristilt av New England Patriots – det tredje laget som har kvittet seg med ham på knapt et halvt år. Men hvordan endte vi med at en av amerikansk fotballs beste spillere er blitt til radioaktivt anfall for alle 32 lag?

La meg gjøre en liten oppsummering…

Antonio Brown ble født 10. juli 1988 i Miami, og vokste opp i byen. Han var stortalent i både amerikansk fotball og friidrett på videregående, men hadde såpass håpløse karakterer at han ikke slapp til på Florida State University, der han ville gå. Istedenfor endte han, etter noen omveier, opp på Central Michigan University, der han gjorde en imponerende karriere. Han hadde spilt en rekke posisjoner oppgjennom, men på CMU etablerte han seg som wide receiver.

En wide receiver er spilleren som tar imot de fleste pasningene i amerikansk fotball. De løper gjerne langs kantene på banen, og den viktigste oppgaven deres er å løpe raskt og unnvike forsvarsspillere.

I 2010 gikk Antonio Brown inn i NFL Draft – utvalgsprosessen for lagene å velge nye spillere. Der ble han valgt ut av Pittsburgh Steelers som 195. spiller totalt – av 255 totalt. Ikke ansett som et altfor stort talent, altså. Men han etablerte seg i løpet av de neste sesongene, mens de fleste spillerne som blir valgt så langt nede gjerne blir fristilt i løpet av noen måneder. Allerede i sin tredje sesong fikk han en gigakontrakt på fem år, med årslønn på 7,66 millioner kroner. På sine første sju sesonger i Steelers-drakten scoret han til sammen 50 touchdowns, noe som er et imponerende høyt tall.

I løpet av denne perioden begynte egoet til Antonio Brown å vokse. Det er noe man bare må regne med for store idrettsstjerner. I tillegg etablerte han seg som en slags badboy. Stadig vekk fikk han bøter fra ligaen for overdreven feiring (ja, det er en greie). Men fram til 2017 så de fleste humoren i det.

Under en sluttspillkamp mot Cincinnati Bengals i januar 2016, ble Antonio Brown truffet av Vontaze Burfict i høy fart – hjelm mot hjelm. Brown falt som en potetsekk i bakken og måtte forlate kampen med en solid hjernerystelse. Burfict fikk tre kampers karantene. Hvorfor er det relevant? Mange tror at noe skjedde med hodet til Antonio Brown i denne situasjonen. Mange spillere i NFL og amerikansk fotball for øvrig sliter med hjerneskaden CTE etter karrieren – kronisk traumatisk encefalopati. Denne artikkelen fra Tidsskriftet Den norske legeforening beskriver sykdommen.

Uansett begynte divataktene til Brown gradvis å gå fra morsomme til direkte skadelige for laget. I 2017 begynte han å få et dårligere forhold til resten av laget, og særlig quarterback Ben Roethlisberger, som var mannen som kastet alle de gode pasningene til ham. Ved flere anledninger gikk Brown bananas på sidelinjen i etterkant fordi han mente han skulle fått ballen. De begynte å krangle i offentligheten – Roethlisberger er kjent for å lufte frustrasjoner over navngitte lagkamerater på radio, mens Brown tok det ut på sosiale medier.

Men 2018 var året der det virkelig skulle komme ut av kontroll.

 • Brown valgte å ankomme treningsleiren i juli med helikopter, kort tid etter at han kritiserte media for personfokuset på ham.
 • Etter en kritisk reportasje om Brown på nettstedet espn.com, truet Brown med vold mot journalisten på Twitter. “@jessewashington wait to I see u bro we gone see what your jaw like”. Han valgte å slette tweeten i etterkant, men som kjent blir ingenting faktisk borte på internett.
 • Da en tidligere Pittsburgh Steelers-ansatt kritiserte Antonio Brown og mente han ville vært ingenting uten lagkameratene, svarte Brown «Trade me, let’s find out». Så valgte han å droppe to fellestreninger. Og skylde på media.
 • I oktober ble han saksøkt fra to ulike hold for en episode i hjembyen Miami i april. Antonio Brown kom hjem til leiligheten sin og oppdaget at han var blitt frastjålet kontanter og et skytevåpen (som han av en eller annen grunn ikke hadde i safe). Han mente at sikkerhetspersonalet i leilighetskomplekset var innblandet i tyveriet, og gikk fullstendig av hengslene. Han kastet to vaser, en divan og andre møbler ut fra balkongen – i 14. etasje. Møblene landet kun centimeter unna en to år gammel gutt og bestefaren hans. Gutten ble nesten drept og hadde hatt mareritt og store problemer med å sove etter episoden. Søksmålene fra guttens familie og eieren av leilighetskomplekset ble gjort opp i juli 2019.
 • Noen timer før en kamp ble Antonio Brown tatt mens han kjørte Porsche i opp mot 160 kilometer i timen – i en 70-sone. Mens det var et bankran i gang i nærheten. Det ble utrolig nok ikke førerkortbeslag, men bøter på i overkant av 3.500 kroner til sammen – det inkluderer boten for at han ikke møtte opp i retten.
 • Under en trening før sesongens siste kamp (som Steelers måtte vinne for å komme til sluttspillet) begynte Brown å krangle med Roethlisberger. Til slutt ba Roethlisberger Brown om å forlate treningen, Brown kastet en ball på Roethlisberger, og skulket resten av treningene den uka. Likevel dukket han opp på stadion i tro om at han skulle få spille – noe han ikke fikk. Steelers vant uten ham, men andre resultater gikk ikke deres vei, så laget fikk ikke sluttspillplass likevel.
 • I januar skal moren til et av Antonio Browns fem barn ha levert ungen og deretter krevd at Brown skulle betale for ungens frisørtime. Brown nektet, ting eskalerte, og det endte med at Brown dyttet kvinnen i bakken.

I mars valgte Steelers å gjøre det uunngåelige – de byttet bort Brown til Oakland Raiders, i bytte mot noen plasser i det årets Draft. NFL opererer med et lønnstak, og på grunn av måten handelen ble foretatt på, og Browns kontrakt, sitter Steelers igjen med drøyt 20 millioner dollar de ikke kan bruke framover. At de er villige til å sitte igjen med et slikt tap sier mye om Antonio Brown.

Men festen var ikke over der…

 • I juli valgte en kokk å saksøke Brown, ettersom han ikke hadde gjort opp for seg for et oppdrag kokken fikk hos ham. Summen det skal gjelde er oppunder 350.000 kroner.
 • I august ble Brown saksøkt av en tidligere personlig trener. Heller ikke her hadde Brown gjort opp for seg, ifølge treneren. Her skal summen ha vært 64.000 kroner.
 • Kun et par dager senere kom det fram at Brown hadde fått forfrosne føtter. Midt på sommeren. I California. Bakgrunnen skal ha vært at han gikk inn i et kryoterapikammer med sandaler på føttene. I et kryoterapikammer er temperaturen nede i 120 minus. På grunn av skaden gikk Brown glipp av store deler av treningsleiren med Raiders.
 • august krevde Brown å få lov til å bruke hjelmen han hadde brukt gjennom mesteparten av karrieren, enda denne ikke lenger møtte NFLs kvalitetskrav. Den neste måneden nektet han å møte på flere treninger fram til han fikk viljen sin. Til slutt måtte han gi tapt og bruke en ny hjelm.
 • september fikk Brown bot på nesten en halv million kroner fra lagledelsen, ettersom han hadde droppet flere treninger uten gyldig fravær. Han la ut bilde av boten på Instagram, noe ligaen ikke var fornøyd med.
 • Dagen etter valgte Antonio Brown å konfrontere sportssjef Mike Mayock. Det ble til et voldsomt munnhuggeri der Brown skal ha kalt Mayock «cracker», som er et rasistisk begrep for hvite (ja, slike begreper finnes faktisk). I tillegg skal Brown ha truet med å slå til Mayock, og måtte holdes tilbake av flere lagkamerater.
 • Han unnskyldte seg i et møte med laget 6. september, og alt virket å være tilgitt. Men Raiders valgte likevel å trekke tilbake all garantert lønn fra kontrakten hans, og tvinge Brown til å tjene penger kamp for kamp.
 • Da krevde Brown å bli fristilt, noe han også ble – men ikke før han fikk en bot på nesten to millioner kroner for konfrontasjonen med Mike Mayock.

Dette skjedde kun kort tid før sesongen begynte. Samme dag ble Brown enig med New England Patriots om en ettårskontrakt. Patriots er laget som har vært klart mest dominerende i amerikansk fotball etter årtusenskiftet, med seks Super Bowl-titler. De er også kjent for å kunne få orden på urolige spillere. Derfor var det mange som trodde at dette skulle fungere.

 1. september kom det et nytt søksmål, fra en annen tidligere personlig trener. Britney Taylor hevder at hun ble voldtatt av Antonio Brown ved tre forskjellige anledninger. Brown hevder at han hadde et samtykkende forhold med Taylor. Tross anklagene spilte Brown for Patriots mot Miami Dolphins. Men uroen var ikke over med det.

– 16. september kom en ny anklage om seksuell trakassering fra en annen kvinne.

– Samme dag hevdet en lege at Brown hadde en voldsom fjertefrekvens under timer hos ham, inkludert at han fjerta rett i ansiktet til legen og lo av det. Det er jo ikke på samme planet som voldtekt, men likevel…I tillegg mener legen at Antonio Brown skylder ham over 100.000 kroner i konsultasjonsregninger.

– Torsdag kom det fram at Brown har sendt truende tekstmeldinger til en av kvinnene som anklaget ham for seksuell trakassering. I samme slengen valgte Nike å avslutte alle forbindelser med Antonio Brown.

I går kveld norsk tid valgte altså New England Patriots å fristille Antonio Brown. Det alle venter på nå, er å se om noen lag vil være desperate nok til å plukke ham opp, eller om han i praksis er ferdig med sporten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s