Kenneths Eurovisionhistorie – 1980-1987

1980 – Haag, Nederland
Israel hadde ikke sjans til å være vertskap to år på rad, dermed gikk turen til Nederland. Norge hadde store forhåpninger dette året. Sámiid ædnan hadde truffet Norge midt under Alta-aksjonen, og man trodde at Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta kanskje kunne få en bra plassering. Det ble med 16. plass og 15 poeng, selv om publikum nok likte den bedre enn juryene. Men vi vil alltid ha joiken.

Eurovision vil også alltid ha Johnny Logan. Irlands Mr. Eurovision vant med god margin med What’s Another Year. På plassene bak kom Tyskland med Theater, og Storbritannia med Love Enough For Two. Ikke noen dårlig seierspall dette året.

Norge - null poeng! - Kultur - Klar Tale

Aldri i livet om Finn Kalvik fikk representere Norge igjen.

1981 – Dublin, Irland
Det var riktignok ikke like ille som i 1969, men i 1981 var seieren særdeles kontroversiell. Storbritannias Bucks Fizz kapret seieren med fire poengs margin, men mange påsto at seieren ikke først og fremst handlet om det musikalske: Making Your Mind Up er kanskje ikke noen minneverdig poplåt, men midt under framføringen rev de to mannlige medlemmene av gruppa skjørtet av de to kvinnelige medlemmene – det gjemte seg selvfølgelig et nytt skjørt under, men sjokkeffekten var der. Dermed passerte de Tysklands Johnny Blue og Frankrikes Humanahum. Frankrike trakk seg fra konkurransen i 1982 i protest.

Norge jublet over sisteplass og null poeng. Ja, jublet. Harald Tusberg mente folk ville huske det norske bidraget bedre enn mange andre. Finn Kalvik, som ikke traff en eneste nerve i Europa med Aldri i livet, var glad over å ha fått en ukes ferie i Dublin. Galgenhumor på norsk.

1982 – Harrogate, Storbritannia
Ettersom det tydeligvis bare fantes to-tre artister i Norge på denne tida, sendte Norge denne gangen Jahn Teigen OG Anita Skorgan. Adieu endte på 12. plass. Sist endte Finland, som sendte Kojo: en slags Blues Brothers-remake med bowlerhatter. Låta deres Nuku pommiin handler om atomkrig. Rørende.

Israel tok andreplassen med en av mine absolutte Eurovision-favoritter, Hora av Avi Toledano. Aller øverst tronet imidlertid Tyskland for aller første gang. Suksessformelen de etablerte dette året har de prøvd mange ganger siden: Ung jente (Nicole, 17 år på konkurransetidspunktet) som synger rolig, positiv musikk (Ein bisschen Frieden). Innslaget av harpe må sies å være ganske unikt.

1983 – München, Tyskland
Fra 1983-konkurransen kom det flere fine karrierer. Sverige sendte en 16-åring ved navn Carola – dere har kanskje hørt om henne? Hun endte på tredjeplass med Främling. På plassen over kom Israels Ofra Haza med Chai. Vinneren var Luxembourg (som sendte en fransk sangerinne, som vanlig). Corinne Hermés framførte Si la vie est cadeau.

Norge sendte Jahn Teigen og Anita Skorgan enda en gang, og Do Re Mi endte faktisk så høyt oppe som 9. plass. En høydare for begge to, altså. Året etter gifta de seg. Så skilte de seg.

Sisteplassen dette året ble delt mellom Tyrkia og Spania. Litt usikker på hva den tyrkiske låta Opera prøvde å få til, mens Quien maneja mi barca? var et slags manisk flamencoinspirert sammensurium.

1984 – Luxembourg
Programleder Désirée Nosbusch var bare 19, men klarte å beherske fire språk. Kunne jeg klart og, det. Men jeg funker veldig dårlig på en scene, gitt. Israel trakk seg fordi konkurransen ble avholdt på samme dag som de minnes falne soldater.

Sverige vant med tre usedvanlig velkledde og velfriserte unge herrer ved navn Herreys. Jeg beklager ikke for å ha gitt deg Diggi-loo Diggi-ley på hjernen. Den er irriterende men samtidig bra. Norge sendte også et veldig bidrag som gjenspeilet 80-tallet godt, Lenge leve livet av Dollie de Luxe. Det ble imidlertid med 17. plass. Aller sist, to plasser bak, fulgte Østerrike.

Andreplassen her fortjener å nevnes. Linda Martins Terminal 3 var favoritt til å vinne lenge, men irene endte opp åtte poeng bak Sverige. Låta var selvfølgelig skrevet av Johnny Logan.

1985 – Göteborg, Sverige
Her kommer Bobbysocks! La det swinge er ikke akkurat min type låt, men den var åpenbart juryenes type låt i 1985. Seier med 18 poengs margin over Tyskland og Sverige, og Hanne Krogh og Bettan kunne juble til alt glitteret på de lilla jakkene falt av. Verst gikk det for Belgia, som endte sist for ørtogførtiende gang. Vil ellers nevne at Bra vibrationer er en veldig merkelig ting å kalle en sang på svensk.

1986 – Bergen, Norge
Siden Oslo Spektrum ikke var en greie ennå, endte konkurransen på Vestlandet. Åse Kleveland var programleder, Sissel Kyrkjebø fikk sitt gjennombrudd som pauseunderholdning, og Island var med for første gang! Fram til nå hadde det vært for dyrt å direkteoverføre konkurransen til Island og sende et bidrag.

Som eget bidrag valgte Norge imidlertid å sende Ketil Stokkan. Romeo endte på 12. plass, men ble det verste norske bidraget kommersielt sett fram til da. Det verste bidraget i konkurransen ble Kypros’ Elpida, som endte med fire poeng for Tora zo. Det ble franskspråklig storeslem, uten å involvere Frankrike, med Belgia, Sveits og Luxembourg på de tre øverste plassene. Belgia prøvde hardnakket å påstå at Sandra Kim var 16, men det viste seg at hun hadde vært oppe lenge over leggetid for å synge J’aime la vie.

1987 – Brussel, Belgia
Norge ville åpenbart ikke vinne konkurransen igjen, for Kate Gulbrandsens Mitt liv virker nærmest som den var skrevet for å havne midt på treet. Langt, langt bak kom Tyrkia på sisteplass igjen med Şarkım Sevgi Üstüne.

Johnny Logan valgte å gjøre comeback i Eurovision-sammenheng. Resultatet ble en sviske vi sjelden har sett maken til: Hold Me Now. Den vant med solid margin over Tysklands Lass die Sonne in dein Herz (som tilsynelatende ble framført av 80-tallshippier?) og Italias Gente di mare (fin og rolig ballade fra en fyr som ligner mer på en rockekonge).

Visstnok skal en sovjetisk minister ha foreslått at landet skulle delta i Eurovision dette året, men det førte åpenbart ikke fram.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s